Izbori
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To je saopštio predsednik makedonske stranke MAEI Vasil Sterjovski i ističe da će deklaracija sadržati čvrste dokaze da su rezultati popisa "falsifikovani i čista manipulacija".

Deklaraciju će, kaže, dostaviti svim državnim i međunarodnim institucijama.

Ova partija, ali i druga makedonska udruženja već su se izjasnila da ne priznaju rezultate, što su učinila i udruženja Grka u Albaniji.

Prema poslednjim podacima broj Makedonaca u Albaniji se prepolovio budući da se, kako je saopšteno iz Zavoda za statistiku, 2.281 građanin izjasnio kao Makedonac, ili duplo manje u odnosu na popis iz 2011. godine, kada ih je evidentirano oko 5.500.

U popisu se kao manjina, prenosi skopski portal NetPres, prvi put pojavljuju i Bugari. Čak 0,3 odsto popisanih, odnosno preko 7.000, izjasnilo se da pripada bugarskoj nacionalnoj zajednici.

I makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na rezultate popisa stanovništva u Albaniji, koji, kako kažu, ne odražavaju na adekvatan način stvarni broj Makedonaca.Najavili su i hitne konsultacije.

"Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije sa ozbiljnom zabrinutošću konstatuje objavljene preliminarne rezultate popisa stanovništva u Republici Albaniji 2023. godine i oštro reaguje na upotrebu termina Severni Makedonci i upotrebu naziva zemlje kao zamene za ovu etničku zajednistu", stoji u reagovanju Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Nakon ove oštre reakcije, navodi se,  Albanija je ispravila gresku i umesto Severni Makedonci unet je termin - Makedonci.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading