avioni u letu
Foto: AP/Foto: AP

U izveštaju koji je predstavljen, naglašena je „apsolutna potreba za nadmoći u vazduhu kako bi se postigla odlučujuća pobeda u ratu“. Analizom trenutne situacije zaključeno je da je ograničena upotreba oružja, koje su SAD isporučile Ukrajini, omogućila Rusiji da stekne taktičku prednost.

Deptula, koji je nedavno posetio Ukrajinu, naglasio je da trenutni pristup koji se pretežno zasniva na kopnenim operacijama, vodi ka iscrpljujućim bitkama u kojima Rusija koristi svoju brojčanu nadmoć. Zato su učesnici sastanka bili jednoglasni u mišljenju da bi jačanje ukrajinskog vazduhoplovstva moglo da donese ključnu prednost koja bi mogla da preokrene tok rata.

Izveštaj takođe ukazuje na godine zavisnosti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva od nedovoljnih resursa, što je otežavalo postizanje željene nadmoći. Autori izveštaja predložili su nekoliko načina za integraciju vazdušnih i kopnenih operacija, koje bi ojačale ukrajinsku vojsku na bojnom polju i omogućile povraćaj teritorija pod kontrolu Rusije.

General Deptula je kritikovao trenutna ograničenja za napade koje Ukrajina sme da izvodi, insistirajući da se ta ograničenja hitno ukinu kako bi se omogućilo efikasnije delovanje. Podršku njegovom stavu izrazio je i bivši vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi, general Filip Bridlav, koji je demantovao tvrdnje da je Ukrajini dato sve što je potrebno za pobedu.

U kontekstu vojne strategije, Bridlav je ponovio potrebu za isporukom borbenih aviona F-16 Ukrajini, kao i promenu vojne doktrine kako bi se avijacija efikasnije koristila, ne samo kao podrška kopnenim snagama, već kao ključni element u ostvarivanju vazdušne superiornosti.

Osim toga, Sjedinjene Američke Države su spremne da revidiraju svoju politiku ograničenja upotrebe oružja dugog dometa, ukoliko Rusija pokuša da proširi ratni front, što je potvrdio pomoćnik američkog državnog sekretara Robert O’Brajen. Ova promena politike mogla bi značajno da utiče na dinamiku sukoba, omogućavajući Ukrajini da preduzme proaktivnije vojne operacije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading