milivoje katnić
Foto: Printscreen/youtube

,,Sve je ovo ispitivano u krivičnom predmetu poznatom kao ,,slučaj Morinj“ i definitivno utvrđeno da u tome nema istine“, istakao je, između ostalog, Katnić u pismu javnosti iz Istražnog zatvora u Spužu.

Pokazalo se, tvrdi Katnić u pismu u koje je redakcija "Pobjede" imala uvid, da je specijalni tužilac Miloš Šoškić ,,sve organizovao u ime zaverenika da me proglase homicidnim“, kako bi pritvorenog bivšeg specijalnog tužioca ,,izolovao od saslušanja svedoka, sve pod opravdanjem da ih ne napadnem i raskomadam“.

Na taj način je, smatra u pismu, Specijalno državno tužilaštvo postupalo da bi otežalo Katnićev položaj u pritvoru, sve sa ciljem da se ,,godinama drži u Istražnom zatvoru u Spužu“.

Lažne optužbe

Prema tumačenju Katnića, priča o njegovoj homicidnosti je planirana da bi se na taj način bivši glavni specijalni tužilac prikazao da je mentalno bolestan i da je, još pre 32 godine, kao relativno mlad čovek, počinio delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

“To je jedina logika. Zašto bi mlad čovek od 33 godine, koji se nalazi na mestu pomoćnika komandanta komande mesta u Cavtatu za pravne poslove, dakle da rešava pravna pitanja i pomogne u rešavanju civilnih i društvenih pitanja građana Cavtata, činio takve užase ako nije bolestan? Dakle: tada nije bilo ni potrebe niti prostora za nasilje, ako niste bolesni, ako niste psihopata. Za obezbeđenje teritorije postoje potpuno druge jedinice i u konkretnom slučaju one su bile pod komandom vojno-pomorske oblasti u Kumboru”, objašnjava Katnić.

Po njemu, nakon istrage koja nije dokazala da postoji ikakva njegova upletenost u kriminalne aktivnosti kavačkog klana i nakon propalih pokušaja da mu se prikači pranje novca ili utaja poreza prilikom radova na porodičnom imanju u Novom Selu, Specijalno državno tužilaštvo je želelo da nastavi progon ,,zaklanjajući se iza dokazano netačnih optužbi“.

Katnić tvrdi da se SDT ,,naslonilo“ na ranije konstruisane optužbe, koje su dokazano bile neosnovane.

“Dok sam još radio u Apelacionom sudu, a kada su neki procenili da bih mogao postati predsednik tog suda, na jednu konferenciju ili seminar, ne sećam se tačno, doveli su Metodija Prkačina, građanina Cavtata, koji je tada govorio da sam mu pretio, da sam učestvovao u paljenju kuća po Konavlima, te da sam od njega tražio da donese nekakvu pušku iz Dubrovnika. Naravno da sve to nije imalo nikakvog smisla jer je sve ispitivano i dokazane su neosnovane optužbe u krivičnom predmetu poznatom kao Morinj”, piše Katnić.

Takođe, ističe Katnić, apsolutno je neosnovana, lažna i morbidna priča da je on građanina Cavtata, nedavno preminulog Iva Palicu, udarao ili fizički zlostavljao dok se nalazio u sabirnom logoru u Morinju.

milivoje katnić

YouTube/ mportal

 

 

“Kako nikada u životu nisam kročio nogom na lokaciju Morinj, nakon mnogo muka utvrdio sam da taj građanin, ne samo da nikada nije bio u Morinju, već da je tada bio dečak od nekih petnaest godina! Zbog ove prevare, a koju je inače podstakao pomenuti Prkačin, kojeg žele da mi opet stave na teret, taj čovek koji je iznosio neistine o mom postupanju – gonjen je prekršajno od hrvatskih državnih organa i prekršajno je kažnjen. Sve se to nalazi u spisima predmeta Morinj”, ističe bivši glavni specijalni tužilac koji se punih 80 dana nalazi u Istražnom zatvoru u Spužu.

Politički plan diskreditacije

Milivoje Katnić nema nikakvu dilemu o političkoj pozadini njegovog progona. I tvrdi da je Andrija Mandić, nakon pokretanja postupka terorizam u pokušaju oktobra 2016. godine, kao i Nebojša Medojević, posle otvaranja krivičnog predmeta protiv njega, na brojnim konferencijama za medije, ali obojica i kao poslanici u Skupštini Crne Gore iznosili tvrdnje da je ratni zločinac i da je silovao građanku Cavtata Julku Kršikapu.

“Onda su tražili i javno od Evropske unije ,,pravdu za ovu osobu“. Tada sam bio glavni specijalni tužilac, pa smo u Specijalnom državnom tužilaštvu zatražili od Specijalnog tužilaštva Hrvatske i Uskoka da dostave sve podatke. Prvo su nas obavestili da ova osoba nije rođena niti je ikada živela u Cavtatu, a onda je pozvan Nebojša Medojević da da izjavu i navede osobe od kojih je saznao ove podatke da bi oni bili saslušani kao svedoci. On je odbio da svedoči pa je i zato, od sadašnjeg glavnog specijalnog tužioca, koji je tada bio sudija, kažnjen do 30 dana zatvora zbog odbijanja da svedoči – precizira Katnić, napominjući da sve ove činjenice koje je sada iznio u javnost postoje u spisima predmeta, ali i da sve zna glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, ali oni udaraju dalje”,  ističe Katnić.

Opisuje da su Nebojša Medojević i advokat Goran Rodić – koji je u tom momentu bio branilac Milana Kneževića – pisali hrvatskom državnom rukovodstvu da je Milivoje Katnić zločinac i da ga treba hapsiti.

Sva je prepiska svojevremeno objavljena na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva, ali je sadašnji specijalni državni tužilac, kako ocenjuje Katnić, na ovaj način ,,otvorio konkurs – ko god hoće da se sad javi dobro je – uništićemo Milivoja“.

“Da sam stvarno počinio zločin, zar ne bi reagovala hrvatska država, koja je bila obaveštena? Konačno, u Cavtatu i okolini tada je živelo više hiljada građana, a za pune trideset i dve godine, i ovaj građanin i svi drugi imali su prilike da sve prijave hrvatskim državnim organima. I niko to nije učinio. Zato što se ništa nije desilo”, ističe Katnić, zaključujući da, osim materijalnih dokaza koje poseduje, ne može pozvati i neke svedoke, poput pukovnika Radojevića ili pukovnika Popovića, koji više nisu živi.

Nema dilemu da je postupak povodom ratnih zločina pokrenut samo iz jednog razloga – da se produži pritvor.

“Smislili ste, gospodo Novoviću, Šoškiću i Mandiću da preteknete istek roka od tri meseca i prestane pritvorski osnov iz člana 175, stav 1, tačka 2 Zakona o krivičnom postupku”, zaključuje Katnić u pismu iz Istražnog zatvora u Spužu.

Bonus video:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading