Orban i Markon
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug/AP


Najava posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, gde je zakazao sastanak sa predsednikom Vladimirom Putinom, izazvala je reakciju poljskog premijera Donalda Tuska.

Izvor u mađarskoj vladi otkrio je da će pored Orbana, i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe putovati u Moskvu radi razgovora sa ruskim kolegom, Sergejem Lavrovim. Reagujući na ovaj događaj, Tusk se obratio na društvenim mrežama kako bi prokomentarisao Orbanovu posetu, izražavajući sumnju u njenu svrhu.

"Glasine o tvojoj poseti Moskvi ne mogu biti istinite, Viktore, zar ne? Ili mogu?" šaljivo je primetio Tusk.

Orbanova poseta Moskvi dolazi samo dva dana nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gde su razgovarali o potencijalnom rešenju konflikta u Ukrajini. Orban je istakao dugotrajnost međunarodnih diplomatskih protokola u prenošenju svojih saveta Zelenskom, sugerišući da bi primirje ubrzalo pregovarački proces. "Obavestio sam predsednika da njegovi planovi zahtevaju dosta vremena zbog međunarodnih diplomatskih pravila. Stoga sam savetovao predsednika da razmotri nešto drugačije. Prekinite borbe, pa onda stupite u razgovore sa Rusijom, jer bi primirje ubrzalo tempo pregovora," izjavio je Orban.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading