Orban i zelenski
Foto: Printscreen/x/@UATV_en


Mađarski premijer Viktor Orban izneo je upozorenje ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom tokom nedavne posete Kijevu, sugerišući mogućnost gubitka teritorije na kojoj žive Mađari. Bivši američki obaveštajac Skot Riter preneo je ovu informaciju na YouTube kanalu "Judging Freedom", ukazujući na značajan broj Mađara u Ukrajini koji su pogođeni mobilizacijom koju sprovodi Zelenski.

Orbanova poruka Zelenskom

Riter je istakao da Orban, posmatrajući promenu političke situacije, smatra da ima pravo da zahteva od Zelenskog prekid mobilizacije, upozoravajući da bi inače deo Ukrajine mogao prestati da bude deo te zemlje. Analitičar je naglasio da je Orban nagovestio Zelenskom da, ukoliko Kijev ne može da brine o mađarskom narodu, Budimpešta može preuzeti tu ulogu.

Riter je dodao da unutrašnji politički problemi evropskih zemalja nakon izbora u Francuskoj i pada rejtinga vlada u Velikoj Britaniji i Nemačkoj omogućavaju Orbanu da diktira svoje uslove Zelenskom. Ovaj kontekst pruža dodatnu perspektivu na Orbanovu posetu i njegovo delovanje u vezi sa pitanjima koja se tiču Ukrajine.

Orbanova poseta Kijevu

Premijer Mađarske je prvi put posle 12 godina posetio Kijev, doputovavši u utorak, 2. jula. Na konferenciji za novinare sa Zelenskim, Orban je izneo zahtev za razmatranje mogućnosti prekida vatre pre pregovora o rešavanju situacije u Ukrajini. Ova poseta i izjave predstavljaju značajan korak u diplomatskim odnosima između Mađarske i Ukrajine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading