vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelske trupe (IDF) nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze, a najžešće borbe u poslednja 24 sata vode se u području grada Gaze, gde je poginulo petoro ljudi.

IDF je izvršio raciju i na više mesta na Zapadnoj obali. Palestinske vlasti tvrde da je poginulo najmanje sedmoro civila. Izrael smatra da su u pitanju teroristi.

Kraj bloga

Izvori: Hamas prihvatio predlog SAD o pregovorima o izraelskim taocima

Hamas je prihvatio predlog SAD da započne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, uključujući vojnike i muškarce, u prvih 16 dana posle okončanja prve faze sporazuma usmerenog na okončanje rata u Gazi, rekao je za Rojters izvor iz ove militantne grupe.

Ova grupa je odustala od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma i dozvoliće da se do toga dođe kroz pregovore tokom prve šestonedeljne faze, istakao je izvor.

Palestinski zvaničnik blizak mirovnim naporima rekao je da bi predlog mogao da dovede do okvirnog sporazuma ako ga prihvati Izrael, i da bi okončao devetomesečni izraelski rat u Pojasu Gaze.

Dvojica zvaničnika rekla su za AP da će sporazum koji je predložio Vašington početi ''potpunim'' šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg će izraelski taoci koji su stariji, bolesni i žene biti oslobođeni u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika.

Anketa: Za dve trećine Izraelaca bitniji povratak talaca od nastavka rata u Gazi

Dve trećine izraelske javnosti veruje da je povratak talaca važniji od nastavka rata u Gazi, prema anketi koju je objavio izraelski Kanal 12.

Na pitanje šta je najvažnije u ovom trenutku, 67 odsto ispitanika je reklo da je to povratak talaca, u poređenju sa 26 odsto onih koji su za nastavak rata u Gazi i sedam odsto onih koji su rekli da ne znaju.

Odgovarajući na pitanje zašto misle da se rat još nije završio, 54 odsto ispitanika je reklo da je to zbog političkih razloga Benjamina Netanjahua, 34 odsto tvrdi da su u pitanju operativni razlozi, a 12 odsto nije sigurno.

Više od dve trećine (68 odsto) ispitanika navodi  da je Izrael daleko od ''potpune pobede" koju je obećao Netanjahu, u poređenju sa 23 odsto koji su rekli da je Izrael blizu i 9 odsto onih koji nisu sigurni.

Istovremeno, 68 odsto ispitanika smatra da Netanjahuov učinak u ratu nije zadovoljavajući, 28 odsto njih smatra suprotno, a četiri odsto nije sigurno, prenosi Tajms ov Izrael.

Rezultati ministra odbrane Joava Galanta i načelnika Generalštaba Hercija Halevija bili su daleko bolji od premijerovih, a 43 odsto ispitanika smatra da su Galantovi postupci tokom rata dobri, dok je čak 46 odsto njih reklo isto za Halevija.

Gotovo polovina (43 odsto) ispitanika je reklo da želi nove izbore što pre, 29 odsto kada se rat završi, 23 odsto je reklo da izbori treba da se održe po isteku mandata aktuelne koalicije 2026, a samo 5 odsto nije sigurno.

Prema anketi, najveću podršku ima lider Nacionalnog jedinstva Beni Ganc, nakon čega slede Netanjahu i lider opozicije Jair Lapid.

(Times of Israel) 

ToI: Komandant Hezbolaha ubijen u izraelskom napadu na istočni Liban

Komandant grupe Hezbolah ubijen je danas u izraelskom napadu dronom na vozilo u istočnom Libanu, rekao je izvor blizak militantima za Tajms of Izrael. Lokalni zvaničnik Hezbolaha je ubijen u napadu izraelske bespilotne letelice na vozilo u blizini istočnog grada Balbeka, potvrdio je anonimni izvor.

Zvanična libanska Nacionalna novinska agencija izvestila je da je jedna osoba ubijena kada je ''neprijateljski dron“ gađao vozilo u oblasti Šat, oko 15 kilometara severno od Balbeka. To područje se nalazi oko 100 kilometara od južne granice Libana i Izraela, dodaje Tajms of Izrael.

(Tanjug)

IDF tokom rušenja tunela u Šejaji pronašla rakete dugog dometa

Pripadnici sedme oklopne brigade IDF-a locirali su rakete dugog dometa tokom nedavnih operacija u Gazi. Takođe su locirali i demorirali tunelske šahtove i mine.

IDF kaže da nalaz "ukazuje na obnovljene pokušaje neprijatelja da se uspostavi u toj oblasti“.

(Times of Israel)

IDF: Civili su bili upozoreni na gađanje raketnog bacača u blizini humanitarne zone

Juče je izveden vazdušni napad na raketni bacač koji se nalazio u okviru humanitarne zone koju je odredio Izrael, saopštila je vojska.

Prema IDF-u, raketni bacač se nalazio u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi, u blizini skloništa za raseljene palestinske civile.

 

Najmanje četiri drona lansirana iz Libana, IDF navodi da su dva presretnuta

Najmanje četiri drona lansirana su iz Libana na sever Izraela, saopštila je izraelska vojska.

 

U Kirijat Šmoni oglasile se raketne sirene

Raketne sirene oglasile su se u Kirijat Šmoni, upozoravajući na dolazeću raketnu paljbu.

Dva vojnika ranjena su juče u raketnom baražu Hezbolaha na severni grad.

 

Hamas pristaje na predlog o pregovorima za oslobađanje izraelskih talaca

Hamas je prihvatio predlog SAD-a za početak pregovora o oslobađanju izraelskih talaca,16 dana nakon prve faze sporazuma usmerenog na okončanje rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading