Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

Istakao je da se Rusija ne zalaže ni za kakvo primirje i pauzu rata u Ukrajini, već za potpuni i konačni kraj. Orban ističe da su stavovi Moskve i Kijeva veoma udaljeni, ali da će nastaviti da radi na postizanju mira.

Vladimir Putin izjavio je da je spreman da čuje mišljenje evropskih partnera kako rešiti situaciju u Ukrajini, s obzirom na to da je mađarski premijer Viktor Orban stigao u Moskvu kao predsedavajući Evropskog saveta, prenosi RIA Novosti.

"Naravno, došlo je do prilično temeljne, direktne i iskrene razmene mišljenja o aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući ukrajinski sukob. Razgovarali smo i o mogućim načinima da to rešimo", rekao je ruski lider na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Mađarske.

Prema Putinovim rečima, Orban mu je tokom pregovora pričao o poseti Kijevu i predlogu ukrajinskoj strani da prekine vatru kako bi otpočeo pregovore sa Ruskom Federacijom.

Putin je istakao da se Rusija ne zalaže ni za kakvo primirje i pauzu rata u Ukrajini, već za potpuni i konačni kraj konflikta.

"Oduvek smo zauzimali stav da smo za diplomatsko rešenje sukoba, ali sa protivničke strane stalno čujemo da oni ne žele da se konflikt reši na taj način, dok sponzori sukoba nastoje da iskoriste ukrajinski narod kao žrtvu za borbu protiv Rusije", rekao je Putin preneo je Sputnjik.

On je podsetio da kijevski režim ne dozvoljava ideju o prekidu neprijateljstava, jer u ovom slučaju nestaje izgovor za produženje vanrednog stanja u zemlji, što znači da će biti potrebno održati predsedničke izbore koji nisu održani. vreme.

"Šanse da ih osvoje za ukrajinske vladare koji su izgubili svoj rejting i legitimitet su blizu nule“, primetio je Putin.

Prema njegovim rečima, ovo ne bi trebalo da bude primirje, ne privremena obustava vatre ili pauza u kojoj bi kijevski režim mogao da iskoristi trenutak i povrati gubitke, ponovo se naoruža ili pregrupiše.

"Uslovi za to su, kao što sam već rekao, izneti u mom govoru u Ministarstvu spoljnih poslova. Reč je o potpunom povlačenju svih ukrajinskih trupa iz Donjecke i Luganske narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti. Postoje i drugi uslovi, ali to je tema za prilično detaljno razmatranje u toku mogućeg zajedničkog rada“, dodao je Putin.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Putin je naveo da je došlo do pada trgovine između Rusije i Mađarske za 35 odsto, kao i da postoje projekti koji su u toku.

Orban: Nastaviću da radim na postizanju mira

Orban je zahvalio Putinu na prijemu i kazao da će, "po svemu sudeći, Mađarska postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima".

Ocenio je da su stavovi Moskve i Kijeva o ukrajinskoj veoma udaljeni, prenosi Izvestija.

Obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira.

"Bio sam u Kijevu, sada sam u Moskvi, shvatio sam da su pozicije (Ukrajine i Rusije po pitanju rešenja) veoma udaljene jedna od druge da bismo se približili. Međutim, najvažnije je da smo napravili korak - uspostavili smo kontakt, nastaviću da radim u tom pravcu", rekao je Orban.

Tri pitanja za Putina

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da mu je tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postavio tri pitanja o napadu na Ukrajinu.

1. Šta Putin misli o postojećim mirovnim inicijativama;

2. Šta misli o prekidu vatre i mirovnim pregovorima i kada se oni mogu održati;

3. Putinovo mišljenje o posleratnom sistemu evropske bezbednosti;

Orban nije dao odgovore vladara Kremlja na ova pitanja.

 

Napomenuo da je potrebno mnogo učiniti da se mir približi.

Takođe, istakao je da je razgovarao sa Putinom u vreme kada je Evropi potreban mir.

Sastanku su prisustvovali i šefovi diplomatija Mađarske i Rusije, Peter Sijarto i Sergej Lavrov.

Po sletanju u Moskvu, u objavi na platformi Iks, Orban je naveo da se njegova mirovna misija nastavlja. "Sledeća stanica – Moskva", dodaje se u objavi.

Orban je doputovao u Moskvu nekoliko dana nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading