nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sam Džo Bajden polaže nade da bi njegova vodeća uloga na samitu mogla da spase njegovu izbornu kampanju od Trampa, pred naletima brige zbog predsednikovih godina i mentalnog stanja.

Neki evropski zvaničnici su, međutim, u privatnim razgovorima izrazili zabrinutost zbog nesigurnog javnog nastupa Bajdena, kao i zbog velike verovatnoće da bi Tramp mogao dobiti drugi mandat.

Neki su izašli i u javnost sa tom zabrinutošću.

Tako je poljski premijer Donald Tusk posle TV duela Bajdena i Trampa rekao da zaista postoji problem i da se plašio da u direktnoj konfrontaciji Bajdenu neće biti lako.

Mnoge evropske diplomate se posle ove TV debate pripremaju za drugi dolazak Trampa koji je ranije javno flertovao sa idejom o napuštanju NATO-a.

Zbog svih ovih briga, jedan zvaničnik američke administracije rekao je za Vašington Post da se ovaj samit NATO pretvorio u jedan od najuznemirenijih u modernoj istoriji.

U svom dopisu, bivši pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Kamil Grand naveo je da bi lideri trebalo da se pripreme na to da "brane Evropu sa manjim učešćem Amerike".

- Čak iako ostavimo po strani ishod američkih predsednikčkih izbora ove godine i potrebu da se Evropa osigura u slučaju dolaska Trampa, postoji suštinski trend u bezbednosnoj politici SAD koji sugeriše da će Evropa morati manje da se oslanja na američku podršku u vezi sa svojom bezbednosti - zaključio je Grand.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading