Samit u Vašingtonu
Foto: EPA/EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ubrzo je stigao žestok odgovor kineskih vlasti, a onda se u sve umešala i Mađarska.

- Kina je odlučujući pokretač ruskog ilegalnog rata protiv Ukrajine. Kina obezbeđuje opremu dvostruke namene, mikroelektroniku, puno drugih alata koji Rusiji omogućuju izradu projektila, bombi, avoina i izgradnju oružja koje se koristi za napade na Ukrajinu - rekao je juče Stoltenberg i dodao:

- Mislim da je poruka poslata iz NATO-a, s ovog samita, vrlo jaka i vrlo jasna i mi jasno definišemo odgovornost Kine kada je u pitanju omogućavanje ruske ratne agresije protiv Ukrajine.

Njegova optužujuća izjava nije ostala bez odgovora, pa je ubrzo stigla reakcija iz Pekinga.

- NATO samit u planiranoj izjavi Vašingtona pun je "ratoborne retorike", a sadržaj povezan s Kinom sadrži provokacije i laži - rekao je portparol kineske misije pri Evropskoj uniji.

- Kao što svi znamo, Kina nije kreator krize u Ukrajini - rekao je on, prema izjavi koju je u četvrtak objavila kineska misija pri EU.

- Deklaracija NATO samita u Vašingtonu puna je hladnoratovskog mentaliteta i ratoborne retorike, a sadržaj vezan uz Kinu pun je provokacija, laži, huškanja i kleveta - rekao je portparol odgovarajući na pitanje novinara.

Danas je na sve ovo stigla i reakcija Mađarske, u kojoj se navodi da Budimpešta ne želi da NATO savez postane "protivkineski" blok i u tome ga neće podržavati.

- Ne možemo ga organizovati tako da bude protivkineski blok - rekao je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Kina je važan trgovinski i investicijski partner Mađarske, a druge članice Evropske unije traže načine kako da postanu manje zavisne o Pekingu.

Mađarski premijer Viktor Orban se u ponedeljak sastao s kineskim predsednikom Si Đinpingom i s njim raspravljao o mogućem mirovnom sporazumu za Ukrajinu, nakon što je pre toga posetio Kijev i Moskvu.

Osim oko optužbi za podršku ratu u Ukrajini, varnice su sevale i pre samita, kada je Kina je optužila NATO za raspirivanje napetosti u azijsko-pacifičkoj regiji, gde savez održava partnerstva s četiri zemlje.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je: "Čvrsto se protivimo tome da NATO deluje izvan svoje misije kao regionalnog odbrambenog saveza, da se ubacuje u azijsko-pacifičku regiju kako bi podstakao sukob i suparništvo i narušio prosperitet i stabilnost u ovoj regiji."

Alo.rs/Index

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading