NEMAČKI MEDIJI TVRDE: Ovo je ratni plan NATO-a protiv Rusije: 800.000 vojnika, 200.000 vozila i LOGORI
Foto: Shutterstock

Nemačko ministarstvo odbrane izradilo je planove za vanredne situacije za potencijalni vojni sukob sa Rusijom, tvrde Der Špigl i Bild nakon što su imali uvid u navodni dokument.

Plan navodno predviđa da Nemačka služi kao ključna tranzitna država za NATO trupe, a od njenog stanovništva i civilnih službi se očekuje da pomažu stranom vojnom osoblju.

Prošlog meseca, nemačka vlada je zvanično ažurirala svoje ratne smernice prvi put od 1989. godine, kako bi uključila mere kao što su obavezna regrutacija i primoravanje proizvođača da proizvode ratnu robu.

U svom izveštaju od petka, Der Špigl je naveo da bi prema klasifikovanom „Operativnom planu Nemačke“ (OPLAN DEU), zemlja trebalo da bude u stanju da organizuje prebacivanje 800.000 vojnika NATO-a i približno 200.000 vozila, uključujući tenkove i drugu opremu, iz luka u Holandiju i Belgiju na istok, u roku od tri do šest meseci.

U tu svrhu bi se navodno koristilo nekoliko ključnih autoputeva, što znači da bi bili zatvoreni za civilni saobraćaj. Od lokalnih zajednica bi se očekivalo da vojno osoblje u prolazu snabdevaju hranom, smeštajem, odmorištima i gorivom, tvrde oba medija.

Printscreen

Printscreen

 

Špigl je citirao Ralfa Tieslera, predsednika Savezne kancelarije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, koji je predvideo da bi „neprijateljski akteri mogli da preduzmu mere da ometaju ili uspore kretanje NATO trupa“, bilo da se radi o sabotaži ili raketnom udaru.

Nemačka policija i hitne službe bi navodno morale da daju prioritet zaštiti ovih ključnih puteva i eliminisanju posledica bilo kakvog napada na njih.

Kako navodi Bild, pozivajući se na portparola Ministarstva odbrane, osim svoje uloge logističkog čvorišta NATO-a, Nemačka bi takođe morala da uspostavi veliki logor za ratne zarobljenike na svom tlu ako izbije vojna konfrontacija sa Rusijom.

Dva medija su citirala generalnog inspektora Bundesvera Karstena Breuera koji je ocenio da Berlin ima rok do 2029. da se pripremi za potencijalni vojni sukob sa Moskvom, jer bi Rusija do tada navodno mogla da napadne NATO. Lokalne zajednice već pripremaju i održavaju vežbe za ovaj najgori scenario.

Kako navode mediji, pozivajući se na gradonačelnika neimenovanog grada, meštani nisu pokazali nikakav entuzijazam u pogledu napora.

„Samo nekolicina je do sada shvatila šta znači „doba preokreta““, rekao je zvaničnik, citirao je medij.

Dok je više zemalja članica NATO-a tvrdilo poslednjih meseci da Rusija krije planove za napad na vojni blok koji predvode SAD, ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca odbacio takve optužbe kao „gluposti” i „bezumnosti”.

On je sugerisao da su oni koji guraju takve narative „potpuno poludeli“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading