donald tramp
Foto: EPA/EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Incident se dogodio u trenutku kada je Tramp govorio svojim pristalicama. Prema izveštajima, iznenadna pucnjava izazvala je paniku među okupljenima, a Tramp je pao na pod. Agenti Tajne službe brzo su reagovali, pružili prvu pomoć bivšem predsedniku i evakuisali ga sa mesta događaja. Prema izveštaju CNN-a, Tramp je imao vidljive povrede, uključujući krv na licu.

Napadač je ubijen na licu mesta od strane agenta Tajne službe, dok je situacija dalje eskalirala s još dve osobe koje su hitno prevezene u bolnicu u kritičnom stanju. Identitet napadača i motivi za ovaj napad još uvek nisu poznati.

Šta znamo do sada:

Naoružani napadač: FBI ga je identifikovao kao 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa, koji je živeo u Betel Parku u Pensilvaniji, oko 55 milja južno od lokacije mitinga. Ubili su ga na licu mesta agenti Tajne službe. Javna evidencija pokazuje da je bio registrovan za glasanje kao republikanac, ali je dao malu donaciju grupi koja se slaže sa demokratama 2021.
Dodatne pretnje: Vlasti su na konferenciji za novinare rekle da trenutno ne veruju da postoje dodatne pretnje, ali da je još uvek aktivna istraga i da je prerano da se konačno kaže da se radi o napadu vuka samotnjaka.
Žrtve: U pucnjavi je jedan učesnik mrtav, a još dvoje teško povređeno, kažu vlasti. Sva trojica su bili odrasli muškarci. Iako su ih vlasti identifikovale, ti detalji još nisu javno objavljeni.
Trampov status: Portparol je rekao da je Tramp „dobro“, a Tajna služba je rekla da je bezbedan. Bivši predsednik je na društvenim mrežama rekao da je pogođen metkom u „gornji deo mog desnog uha“. U ranim jutarnjim satima u nedelju, Tramp je odleteo nazad u Njuark u Nju Džersiju.
Istraga: Više federalnih i državnih agencija sada istražuje šta se dogodilo, kako je ubica pristupio njegovoj lokaciji, koje oružje je korišćeno i druga pitanja na koja još uvek nije javno odgovoreno. FBI je zatražio od javnosti da dostavi sve informacije, fotografije ili video zapise u vezi sa pucnjavom na FBI.gov/butler ili da pozove 1-800-CALL-FBI.
Bajden žuri nazad: predsednik Džo Bajden je bio u Delaveru u vreme pucnjave, gde je planirao da ostane za vikend - ali je u nedelju rano ujutro odleteo nazad u Belu kuću kako bi mogao da nastavi da ga obaveštava policija. Ranije je rekao da je razgovarao sa Trampom i javno osudio pucnjavu.

BLOG UŽIVO:

Bajden izdao naređenje

Američki predsednik Džo Bajden naredio je Tajnoj službi SAD da pruži punu zaštitu nakon pokušaja ubistva bivšeg američkog lidera Donalda Trampa tokom njegovog govora na mitingu u Pensilvaniji.

On je to rekao tokom brifinga u Beloj kući koji je prenosio C-SPAN. „Naložio sam Tajnoj službi da rasporedi sve resurse i preduzme sve neophodne mere da obezbedi njegovu punu zaštitu“, rekao je šef države.

Novo obraćanje Trampa

Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da je u ovom trenutku važnije nego ikada da građani SAD budu ujedinjeni i "pokažu pravi karakter Amerikanaca, ostajući jaki i odlučni".

Tramp je u drugoj objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social od atentata koji je na njega izveden u subotu, naveo da se jedva čeka da se "ovoj velikoj naciji" obrati na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Viskonsinu koja sutra počinje.

 

 

On je zahvalio svima na mislima i molitvama i ocenio da je "samo Bog sprečio da se desi ono što se ne može zamisliti".

"Nećemo se plašiti, već ćemo umesto toga ostati otporni u svojoj veri i prkosni pred licem zla. Naša ljubav ide prema ostalim žrtvama i njihovim porodicama. Molimo se za oporavak ranjenih, a u srcima čuvamo uspomenu na tako strašno stradalog građanina", napisao je Tramp.

Oglasio se Pentagon

Američki Pentagon tvrdi da napadač na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, Tomas Metju Kruks nije imao bilo kakve veze sa vojskom.

Identifikovan muškarac koji je ubijen u atentatu na Trampa

Identifikovan je čovek ubijen u pokušaju atentata na Donalda Trampa na njegovom mitingu u Pensilvaniji.

U kući i automobilu napadača na Trampa pronađen materijal za pravljenje bombi

U kući i automobilu muškarca osumnjučenog za pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD pronađeni su materijali za pravljenje bombi, rekli su neimenovani policijski zvaničnici za AP.

Oglasila se Melanija Tramp

Melanija Tramp je upravo reagovala na pokušaj ubistva njenog supruga Donalda Trampa, rekavši da je napadač bio „čudovište“ koje je njenog muža videlo kao „neljudsku političku mašinu“.

Telefonski razgovor Trampa i Bajdena

Izvor koji je informisao o pozivu predsednika Džoa Bajdena bivšem predsedniku Donaldu Trampu nakon pokušaja atentata u subotu uveče opisao je razgovor između rivala kao „dobar“ i „kratak i pun poštovanja“.

Osim subotnjeg poziva, dvojica muškaraca godinama nisu razgovarali direktno. Oni su komunicirali preko moderatora tokom prošlomesečne debate CNN-a.

Ovako su Trampove telohraniteljke delovale u trenutku atentata

Totalni haos nastao je tokom pokušaja atentata na bivšeg predsedmnika SAD Donalda Trampa, a najnvoiji snimci govore, o najblaže rečeno, čudnom ponašanju pripadnika obezbeđenja, tačnije žena iz Trampovog tima.

 

 

 

Snimak Trampa s leđa - izbegao sigurnu smrt

Donald Tramp juče je držao predizborni miting u Pensilvaniji, a onda su se čuli pucnji. Jedan od prisutnih uspeo je da snimi Trampa s leđa, gde se jasno vidi da je jednim slučajnim potezom izbegao sigurnu smrt.

Naime, kako se na pomenutom snimku može videti, dok je predsednički kandidat govorio začuo se pucanj, on se potom osvrnuo oko sebe, pogledao mahinalno levo i desno, čime je izbegao novi pucanj! Gotovo u milisekundi se uhvatio za uvo i video krv, a zatim kleknuo i zaštitio od pucnjave!

Snimak atentatora pre pucanja na Trampa

Tomas Metju Kruks (22) identifikovan je kao napadač koji je pokušao da izvrši atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa, piše Njujork post.

Na društvenim mrežama pojavio se novi snimak napadača.  Kruks se, naime, usnimio u automobilu kako izgovara:

"Ja sam Tomas Metju Kruks. Ja mrzim republikance. Ja mrzim Trampa. I znate šta - imate pogrešnog čoveka". 

 

@vecernjenovosti Američki mediji pustili su snimak na kome se vidi kako atentator puca na @President Donald J Trump #donaldtrump #donaldtramp ♬ original sound - Večernje novosti

 

 

Trampova poruka nakon atentata

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp poručio je u mejlu svojim pristalicama, nakon što je ranjen na predizbornom skupu u Pensilvaniji, da se nikada neće predati.

Snimak Trampa nakon atentata

Bivši predsednik Donald Tramp, koji je povređen kada je na njega pucano na njegovom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji, sleteo je u Nju Džerzi i na video snimku se vidi kako izlazi iz aviona, javio je MSNBC.

Vučić o pokušaju atentata na Trampa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na profilu X nakon pokušaja ubistva bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa.

- Izražavam duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa uz snažnu osudu nasilja kao načina političke borbe. Želim mu brz i uspešan oporavak, uveren da će iz ove borbe izaći još jači - napisao je Vučić. 

Likvidiran napadač

Napadača je likvidirala Tajna služba, a poginula je još jedna osoba iz publike koju je upucao atentator. Tramp je pogođen u uvo i krvav je odveden sa bine, a trenutno je u dobrom stanju i nalazi se u medicinskoj ustanovi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading