BAjden
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U roku od nekoliko sati od pucnjave u četvrtak, Bajdenova kampanja je obustavila televizijske reklame i suspendovala druge političke komunikacije, uključujući i one koje su naglašavale Trampovu osudu u slučaju Stormi Danijels.

Kako navodi britanska agencija, Bela kuća i Bajdenova kampanja će se oslanjati na predsednikove prethodne borbe protiv svih vrsta političkog nasilja, uključujući njegovu oštru kritiku ''nereda“ nastalog protestima u kampusu zbog sukoba oko izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Bajdenovi savetnici su se nadali da će umanjiti nedavne pozive pojedinih demokrata da se aktuelni predsednik povuče i pusti drugog kandidata da predstavlja stranku na izborima 5. novembra.

Takođe, fokusiraće se na Trampovo ugrožavanje reproduktivnih prava u SAD i neistine izjave bivšeg predsednika da je pobedio na izborima 2020. 

Neimenovani zvaničnici Bajdenove kampanje rekli su za Rojters da očekuju da će pokušaj ubistva smanjiti pritisak kongresnih demokrata da se Bajden (81) povuče iz trke za reizbor.

Bajdenovo planirano putovanje u ponedeljak u predsedničku biblioteku Lindona B. Džonsona u Ostinu u Teksasu, gde se očekivalo da će govoriti o  Zakonu o građanskim pravima i kritikovati Trampove napade na imigrante,  može biti otkazano, rekli su zvaničnici.

Budući da se pucnjava dogodila u Pensilvaniji, u kojoj je Bajden pobedio Trampa 2020. sa malom razlikom, incident bi mogao dovesti do veće izlaznosti Trampovih republikanskih glasača u ovoj saveznoj državi, procenjuju analitičari.

Tramp je povređen u pucnjavi u subotu uveče tokom mitinga u Batleru u Pensilvaniji.

Kako je saopštila američka Tajna služba, naoružani napadač i najmanje jedan posetilac skupa su ubijeni, a još dve osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povređene.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading