i peskov u pozadini
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV / POOL

- Problem sa formulacijom ministra spoljnih poslova je u tome što niko u Evropi ne preti Rusiji... Ne postoji nikakva vojna pretnja, i niko nije pretio da će Rusiji oduzeti teritoriju, njene zemlje - saopštio je Miler.

Prema jednom američkom diplomati, ono što Rusija doživljava kao pretnju je zapravo „demokratija koja funkcioniše na njenim granicama“.

Na osnovu toga, Vašington odbacuje gledište Moskve i namerava da nastavi saradnju sa Kijevom na postizanju „pravednog i trajnog mira“ diplomatskim putem.

Kako je Sergej Lavrov rekao ranije u utorak na sastanku Saveta bezbednosti UN , rešavanje evropske krize mora da bude praćeno otklanjanjem njenih osnovnih uzroka, odnosno konkretnim koracima za otklanjanje pretnji Rusiji koje dolaze sa Zapada.

On je podsetio da je uslove za uspostavljanje održivog mira u Ukrajini postavio Vladimir Putin .

Sredinom juna predsednik Rusije je izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini . Oni predviđaju priznavanje statusa Krima, samoproglašene DNR , samoproglašene LNR , Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, konsolidaciju vanblokovskog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju i ukidanje sankcija Rusiji.

Putin je istovremeno naglasio da se ovde ne govori o zamrzavanju sukoba, već o njegovom potpunom prekidu. Ali, upozorio je on, situacija na liniji borbenog kontakta će se i dalje menjati, kada on smatra, ne u korist Kijeva i tada će uslovi Rusije možda već biti drugačiji.

Zauzvrat, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je odbacio ovu inicijativu, ocenivši je kao "ultimatum", prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading