vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/ABIR SULTAN

​​Izraelski pregovarački tim stigao je u Kairo na razgovore o primirju dok Izrael i Hamas razmatraju poslednji predlog, navode tri zvaničnika egipatskog aerodroma.

Premijer Benjamin Netanjahu odbacio je zahteve za stvaranje državne istražne komisije o napadima Hamasa 7. oktobra uz reči da prvo želi da porazi Hamas.

BONUS VIDEO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Blog uživo

Italija šalje pomoć civilama u Gazi

Italija je uputila avion sa hranom i medicinskom opremom kao humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze u okviru inicijative iz Rima "Hrana za Gazu".

Avion sa humanitarnom pomoći koji je poleteo iz Brindizija sleteo je u Aman u Jordanu, odakle će materijal biti isporučen u Gazu, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Pomoć uključuje 60 tona hrane, pribor za higijenu i sanitarnu opremu, kao i 150 šatora.

"Ovom operacijom jasno pokazujemo pažnju koju italijanska vlada posvećuje humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze", rekao je šef italijanske diplomatije Antonio Tajani.

(Reuters)

Kneset izglasao rezoluciju protiv palestinske države

Izraelski Kneset je glasao i sa velikom većinom usvojio rezoluciju kojom se odbacuje uspostavljanje palestinske države, preneli su lokalni mediji.

Rezoluciju su zajedno podržale stranke iz koalicije premijera Benjamina Netanjahua, kao i desničarske stranke iz opozicije, a dokument je dobio podršku čak i od centrističke Stranke nacionalnog jedinstva Benija Ganca, prenosi Tajms ov Izrael.

Poslanici iz stranke levog-centra Ješ Atid opozicionog lidera Jaira Lapida napustili su plenum kako bi izbegli da daju podršku ovoj rezoluciji, jer je Lapid ranije izražavao podršku rešenju sa dve države.

Inicijativa je usvojena samo nekoliko dana pre Netanjahuovog posete Sjedinjenim Državama, gde će se obratiti na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa i sastati se sa predsednikom Džozefom Bajdenom u Beloj kući.

Ova rezolucija, usvojena sa 68 glasova za i devet protiv, u potpunosti odbacuje uspostavljanje palestinske države, čak i kao deo mirovnog dogovora.

(Times of Israel)

Ubijen komandant grupe Al Gama u Libanu

Libanski mediji preneli su da je muškarac ubijen u napadu izvršenom u regionu Beka bio viši komandant u sunitskoj grupi Al Gama al Islamia.

Libanski javni emiter Kan preneo je da je ubijeni muškarac Muhamed Džabar.

Grupa Al Gama, poput Hamasa, sunitska je frakcija koja čini deo šire političke mreže organizacije Muslimanska braća.

Naoružano krilo Al Game, snage Al Fadžr, više puta su gađale Izrael iz Libana, često dejstvujući u saradnji sa šiitskim Hezbolahom.

Izraelski ministar: Primirje sa Hamasom šamar za Trampa

Itamar Ben Gvir, izraelski ministar za nacionalnu bezbednost i političar ekstremne desnice, smatra da bi sporazum sa Hamasom o prekidu vatre bio "šamar za Donalda Trampa" i ujedno "pobeda za Džozefa Bajdena" uoči američkih predsednički izbora.

Podsetimo, Ben Gvir i izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič do sada su se protivili bilo kakvom dogovoru o primirju sve dok Hamas u potpunosti ne bude uništen.

(Times of Israel)

Ubijen komandant Islamskog džihada, IDF otkrio tunele Hamasa u Rafi

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da je ubila komandanta pomorskih snaga Islamskog džihada u Anasa Murada u zajedničkoj akciji sa pripadnicima Šin Beta u Pojasu Gaze.

Takođe, IDF navodi da je ubijen i Ahmed el Masri, još jedan borac Islamskog džihada koji je, kako kažu, učestvovao u napadu Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra 2023. godine.

"Locirali smo i brojne tunele Hamasa u Rafi i usmrtili nekoliko terorista u tom području", piše u saopštenju izraelske vojske.

(Times of Israel)

Pregovori o prekidu vatre ponovo u fokusu

U fokusu izraelskih i palestinskih medija su novi mirovni pregovori Hamasa i Izraela o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Međunarodni posrednici pritiskaju sukobljene strane ka postepenom dogovoru koji bi zaustavio borbe i oslobodio oko 120 talaca koje hamasovci drže zarobljene u Gazi.

Razgovori su, doduše, poremećeni tokom proteklog vikenda kada je Izrael potvrdio da je u masovnom napadu gađao i vojnog komandanta Hamasa, ali još nije razjašnjeno da li je zapovednik ove organizacije i ubijen.

(Reuters)

Izraelska pregovaračka delegacija stigla u Egipat na pregovore o prekidu vatre

Dok zvaničnici Izraela i Hamasa i dalje razmatraju najnoviji mirovni predlog, izraelska pregovaračka delegacija je, prema tvrdnjama trojice neimenovanih zvaničnika na egipatskom aerodromu, stigla u Egipat spremna da nastavi pregovore o prekidu vatre.

Međunarodni posrednici pritiskaju Izrael i Hamas ka postepenom dogovoru koji bi zaustavio borbe i oslobodio oko 120 talaca koje u Pojasu Gaze drži ta palestinska militantna grupa, prenosi AP.

Razgovori između dve sukobljene strane su poremećeni tokom proteklog vikenda kada je Izrael potvrdio da je u masovnom napadu gađao i vojnog komandanta Hamasa, međutim za sada se ne zna da li je zapovednik palestinske militantne grupe likvidiran.
 

"Jedna osoba poginula u napadu na vozilo"

Libanski mediji javljaju da je najmanje jedna osoba poginula u napadu na vozilo u regionu Beka.

Nema detalja o ciljevima navodnog udara.

IDF kaže da je raketna sirena na jugu bila lažna uzbuna

Izraelska vojska kaže da su raketne sirene aktivirane u blizini kibuca Nir Am zbog lažne uzbune.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading