Džo Bajden
Foto: Alo/Profimedia

Aktuelni predsednik SAD Džo Bajden odustao je od predsedničke trke, saopšteno je.

U izjavi podeljenoj na društvenoj mreži X, predsednik je rekao da je  "u najboljem interesu moje stranke da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsednika do kraja svog mandata", napisao je Bajden.

  • Činjenice
  • Predsednik SAD Džo Bajden saopštio da se povlači iz predsedničke trke
  • Njegov potez je usledio nakon poziva brojnih demokrata da odustane od reizbora
  • Bajden podržao Kamalu Haris da bude novi kandidat demokrata
  • Tramp se oglasio odmah nakon Bajdenove odluke

00:57 - Mejs planira da predstavi rezoluciju koja poziva Haris da preuzme Bajdenove dužnosti

Predstavnica republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa Nensi Mejs izjavila je da planira da u ponedeljak predstavi rezoluciju kojom se poziva potpredsednica SAD Kamala Haris da se pozove na 25. amandman američkog Ustava i da preuzme dužnosti predsednika Džozefa Bajdena.

"Ukoliko Džo Bajden nema kognitivnu sposobnost da traži reizbor, on nema kognitivnu sposobnost da odsluži ostatak svog mandata", navela je Mejsi u objavi na platformi X.

Bela kuća saopštila je ranije da će predsednik SAD Džozef Bajden obavljati svoj mandat do kraja, uprkos pozivima pojedinih republikanaca iz Kongresa da se povuče.

00:21 - Tramp donirao novac za kampanju Kamale Haris

Bivši američki predsednik Donald Tramp donirao je 5.000 dolara za kampanju Kamale Haris za reizbor 2014. godine za kalifornijsku državnu tužiteljku, saopštio je demokratski kongresmen iz Floride DŽared Moskovic. 

23:53 - Harison: Narednih dana transparentan i regularan proces izbora novog kandidata

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta (DNK) Džejmi Harison saopštio je danas da će partija u narednim danima preduzeti "transparentan i regularan proces" izbora novog kandidata stranke za predsednika SAD na izborima 5. novembra.

On je, nakon odluke predsednika Džozefa Bajdena da se povuče iz izborne trke, naglasio da će demokrate krenuti u taj proces kako bi krenuli napred kao ujedinjena Demokratska stranka sa kandidatom koji može da porazi Donalda Trampa u novembru.

23:46 - Tajani: Italija će dobro sarađivati i sa sledećim predsednikom SAD ko god to bude

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je večeras da su SAD prijateljska zemlja i da će Italija dobro sarađivati i sa sledećim američkim predsednikom ko god da to bude, republikanski ili demokratski kandidat, Donald Tramp ili Kamala Haris.

Tajani je za RAI rekao da Italija dobro sarađuje sa Bajdenovom administracijom, a da je dobro sarađivala i sa Trampovom. Tajani je rekao da se očekivalo da se Bajden povuče iz kampanje za reizbor, posebno nakon što je dobio koronu.

23:17 - Bela kuća: Bajden će obavljati predsednički mandat do kraja

Bela kuća saopštila je danas da će predsednik SAD Džozef Bajden obavljati svoj mandat do kraja, uprkos pozivima pojedinih republikanaca iz Kongresa da se povuče. U saopštenju se navodi da je Bajden rekao da se "raduje završetku svog mandata" kada su ga pitali o republikancima u Kongresu koji su ga pozvali da se povuče sa mesta predsednika.

22:45 - Kenedi: Demokratska stranka da nominuje Bajdenovu zamenu putem otvorenog procesa

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi pozdravio je danas odluku predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od kampanje za reizbor i pozvao Demokratsku stranku da nominuje Bajdenovu zamenu putem "otvorenog procesa".

22: 25 - Kamala Haris se oglasila nakon podrške Bajdena

Kamala Haris je konstatovala je ostalo 107 dana do izbora i poslala je važnu poruku naciji. Šta je rekla, pročitajte OVDE

Kamala Haris

Foto: Prinstcreen

 

 

21:33 - Bil i Hilari Klinton podržali da Haris bude protivkandidat Trampu na izborima

Bivši predsednik SAD Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton dali su podršku potpredsednici SAD Kamali Haris kao protivkandidatu republikancu Donaldu Trampu na predsedničkim izborima u novembru, nakon što je američki predsednik DŽozef Bajden objavio da se povlači iz trke i dao podršku Haris.

21:19 - Savetnik: Bajden konačnu odluku o povlačenju doneo u poslednjih 48 sati

Konačna odluka predsednika SAD Džoa Bajdena da napusti izbornu trku doneta je u poslednjih 48 sati, rekao je viši savetnik njegove kampanje i dodao da je Bajden telefonom konsultovao porodicu i glavne savetnike. Prema rečima neimenovanog savetnika, Bajden nije imao poslednji lični sastanak sa najvišim zvaničnicima svoje kampanje ili savetnicima Bele kuće jer se oporavljao od virusa kovid-19 u svojoj kući u Delaveru, prenosi CNN.

20:45 - Bajdenova unuka Naomi: Ponosna sam danas na mog dedu

Unuka predsednika SAD Džozefa Bajdena, Naomi, rekla je da je danas ponosna na svog dedu nakon što je on objavio odluku da se povuče iz predsedničke trke. “Ja sam vrlo ponosna danas na mog deku, našeg predsednika Džozefa Bajdena koji je služio našoj zemlji svakim delićem svoje duše i sa izuzetnošću koja nema presedana”, napisala je Naomi na društvenoj mreži Iks. Ona je dodala da Bajden, ne samo da je bio, već će i nastaviti da bude, najefikasniji predsednik u našem veku, nego je verovatno već postao “oličenje najdelotvornijeg sluge naroda u istoriji naše nacije”, preneo je CNN. “Naš svet je bolji danas na mnogo načina zahvaljujući njemu. Amerikancima koji su mu uvek čuvali leđa, poručujem zadržite veru. On će našu veru uvek imati uz sebe”, zaključila je Bajdenova unuka.

Džo Bajden

Tanjug

 

 

21: 03 - Šta je tačno Bajden poručio naciji kada je saopštio da se povlači

Predsednik Bajden je izdao saopštenje u kojem navodi da je odlučio da se povuče iz predsedničke trke. Pogledajte šta sve piše u tom saopštenju

"Moji sugrađani Amerikanci, u protekle tri i po godine napravili smo veliki napredak kao nacija. Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svetu. Uloženo je kao nikad u istoriji u obnovu naše nacije, u smanjenje cene lekova na recept za starije osobe, i širenje pristupačne zdravstvene zaštite na rekordan broj Amerikanaca.

Pružili smo izuzetno potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana je prva Afroamerikanka u Vrhovni sud i donet je najznačajniji zakon o klimi u istoriji sveta. Amerika nikada nije bila u boljoj poziciji da vodi nego mi danas.

Znam da ništa od ovoga ne bi bilo urađeno bez vas, američkog naroda. Zajedno smo prevazišli pandemiju koja se događa jednom u veku i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije. Zaštitili smo i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizirali i ojačali naše saveze širom sveta.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, verujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i fokusiram se isključivo na ispunjavanje mojih predsedničkih dužnosti do kraja mog mandata.

Obratiću se naciji kasnije ove nedelje i otkriti više detalja o mojoj odluci. Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima onima koji su toliko naporno radili da bih bio ponovo izabran.

Hoću da se zahvalim potpredsednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svom ovom poslu. I dozvolite mi da izrazim od srca zahvalnost američkom narodu za veru i poverenje koju su mi pružili.

Danas verujem u ono što sam oduvek: da ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada to radimo zajedno. Samo moramo da se setimo da smo Sjedinjene Američke Države“, stoji u saopštenju Džozefa Bajdena, koji je podelio na svom zvaničnom X profilu.

20:47 - Prvo oglašavanje Džil Bajden

Prva dama Džil Bajden oglasila se na Instagramu i postavlila emotikone srca, zajedno sa Bajdenovim pismom.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Jill Biden (@drbiden)

 

Očekuje se da će prva dama predvoditi američku delegaciju na Olimpijskim igrama u Parizu kasnije ove nedelje.

20:44 - Bajden pričao sa Kamalom pre nego što je obavestio svet o povlačenju

Džo Bajden je navodno razgovarao sa Kamalom Haris pre nego što je pušteno saopštenje da odustaje od predsedničke trke.

Prema navodima NBC-a, koji se poziva na izvore, Bajden je saopštio Kamali šta hoće da uradi.

20: 37 - Bajden podržao Kamalu Haris

Predsednik SAD Džo Bajden, koji je večeras saopštio da neće učestvovati u predsedničkoj trci, podržao je svoju potpredsednicu Kamalu Harisu da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima.

BAJDEN OSTAJE BEZ MANDATA? Pokrenuta inicijativa da se pozove na 25. amandman američkog Ustava

foto AP

 

 

20:35 - Tramp se oglasio

Nekoliko minuuta nakon ove objave koja je šokirala svet oglasio se i kandidat Republikanaca Donald Tramp.

20: 30 - Bajden odustao od predsedničke trke

Aktuelni predsednik SAD Džo Bajden odustao je od predsedničke trke.

U izjavi podeljenoj na društvenoj mreži X, predsednik je rekao da je "u najboljem interesu moje stranke da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsednika do kraja svog mandata".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading