Mađarska
Foto: AP/Virginia Mayo (STF)

"Bilo je onih koji su mislili da se će strašno osvetiti Mađarskoj i predložili su da se sastanak ministara spoljnih poslova održi u Ukrajini. Za saziv sednice šefova diplomatija EU potrebna je jednoglasna saglasnost. Rekao sam da nezavisno od toga što je Mađarska jedan od kandidata, mi nismo saglasni sa tim i uopšte ne smatramo ispravnim da se sednica održava van granica EU", istakao je Sijarto za TV M1.

Diplomata je naglasio da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj ranije predložio da se neformalan sastanak ne održi u Budimpešti zbog poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji i Kini, već u Briselu.

Sijarto je takvo ponašanje nazvao detinjastim.

Prema njegovim rečima Mađarskoj nije mnogo bitno hoće li se sastanak održati u Budimpešti.

Sijarto je takođe istakao da na sednici šefova diplomatija EU nije iznet nijedan dokaz da je mađarski premijer Viktor Orban, navodno, zloupotrebio predsedavanje u EU i postupao u njeno ime, prilikom poseta Moskvi i Pekingu u okviru mirovne inicijative o Ukrajini.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski potvrdio je novinarima u Briselu da je Poljska predložila da se sednica saveta EU za spoljne poslove održi u Ukrajini, ali da je Mađarska blokirala takvu odluku.
Prema njegovim rečima, on je želeo da se sastanak održi u Zapadnoj Ukrajini, na primer u Lavovu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading