Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj najavio je u ponedeljak da će zajednički sastanak ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja članica krajem avgusta biti održan u Briselu umesto u Budimpešti, zbog prethodnih istupa Mađarske.

- Moramo poslati signal, makar i simboličan, da suprotstavljanje i diskvalifikacija spoljne politike EU mora imati neke posledice - rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara spoljnih poslova članica EU. države.

- Zbog toga smatram da je primereno da se sazove sledeći neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i odbrane u Briselu posle letnjih praznika - dodao je Borelj.

Reč je o neformalnom sastanku, u takozvanom gimnih formatu, koju svako rotirajuće predsedništvo organizuje na svom tlu.

Evropska unija traži način da odgovori na "solo istup" mađarskog rotirajućeg predsedavajućeg u oblasti spoljne politike. Borelj je ranije izneo ideju da bi mogao da sazove sastanak ministara spoljnih poslova EU krajem avgusta u isto vreme kada je mađarsko predsedništvo zakazalo neformalni sastanak u Budimpešti, što bi praktično značilo bojkot tog sastanka.

Neposredno nakon što je njegova zemlja preuzela rotirajuće predsedništvo, mađarski premijer Viktor Orban odleteo je u Moskvu i Peking u „mirovnu misiju“ kako bi pregovarao o mogućem prekidu vatre u Ukrajini. On je to uradio bez konsultacija sa drugim članicama i institucijama EU, a osim toga, rotirajuće predsedništvo nije ovlašćeno da predstavlja EU u inostranstvu, prenosi hrvatski medij.

Orban je takođe ranije napustio samit NATO-a u Vašingtonu i odleteo na Floridu, gde je sa predsedničkim kandidatom SAD Donaldom Trampom razgovarao o sukobu Ukrajine. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto kritikovao je politiku EU prema Ukrajini i u svom govoru u Savetu bezbednosti UN optužio Uniju da vodi proratnu politiku.

Dolazeći na današnji sastanak, Borelj je rekao da želi da čuje mišljenje svih država članica i da će nakon toga doneti odluku gde će sastanak biti održan.

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski rekao je da se razgovaralo o kompromisnom predlogu da se "gimnih" održi u Ukrajini, ali da je Mađarska protiv toga.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares rekao je da je za sazivanje ministarskog sastanka van EU potrebna saglasnost svih članica EU, pa je odustala od ideje o sastanku u Ukrajini.

Borelj je na konferenciji za novinare istakao da  "mirovna misija koja ignoriše osnovne principe na kraju koristi samo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu".

- Politika EU nije proratna i mi oštro odbacujemo takve tvrdnje. Mogu reći da su sve države članice, sa jednim izuzetkom, bile kritične prema ponašanju mađarske vlade - rekao je Borelj ne navodeći zemlju, ali očigledno aludirajući na Slovačku, čiji premijer Robert Fico deli sličan stav o sukobu u Ukrajina sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

- Jedini koji je za sukob je Putin, koji poziva na podelu i predaju Ukrajine kao preduslov za bilo kakve pregovore i prekid vatre-  rekao je Borelj, prenosi Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading