Sukob u Crnom moru
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Na ovaj način je prokomentarisao novu strategiju pomorske bezbednosti za Ukrajinu koju je odobrio Vladimir Zelenski, a koja podrazumeva prisustvo snaga NATO-a u Crnom moru, kao i izvođenje zajedničkih vežbi i misija, ne samo u Crnom, već i u Azovskom moru.

"O kakvim se misijama i vojnim vežbama ukrajinskih snaga u Azovskom moru može pričati, ako je ono unutrašnje more Ruske Federacije. Dakle, Ukrajina je i faktički i pravno izgubila pristup vodama Azovskog mora", izjavio je Putinov pomoćnik za "Rusku gazetu". 

Patrušev je objasnio da je tako Rusija stala na put planovima NATO-a da uspostavi pomorsku bazu u Azovskom moru.

"NATO neće moći da izvodi vojne avanture koristeći flotu", izjavio je predstavnik Kremlja u intervjuu.

NATO je, pokušajima da svoje brodove locira u Azovskom moru, želeo da nadoknadi neuspeh planova od pre deset godina koji su predviđali stvaranje pomorske baze Alijanse u Sevastopolju i pretvaranje Krimskog poluostrva u mesto stalnog razmeštanja američkih i savezničkih trupa Vašingtona, objasnio je Patrušev.

Patrušev je ocenio da je NATO na nedavnom samitu u Vašingtonu potvrdio da planira vojno prisustvo i intenziviranje konfrontacije u Crnom moru.

"Kada je govorio o politici održavanja slobode plovidbe u Crnom moru, vatreni antiruski blok zapravo je pokazao svoje ambiciozne planove za jačanje vojnog prisustva u ovom regionu i razbuktavanje sukoba", rekao je Patrušev.

SAD nameravaju da u zemljama crnomorskog basena stvore logističke centre koji će doprineti da se ubrza isporuka oružja Ukrajini i da razmeste savremeno oružje dugog dometa, precizirao je Patrušev.

Zato je, kako je naglasio, važno obezbediti tehnološki suverenitet u proizvodnji brodske opreme i elektronike.

Komentarišući predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, Patrušev je istakao da je to unutrašnja stvar te zemlje i da se Moskva, za razliku od Vašingtona, ne meša u unutrašnji politički život drugih zemalja.

Američki birači će sami odlučiti ko je, po njihovom mišljenju, dostojna figura da upravlja njihovom zemljom, naglasio je Patrušev.

Za Rusiju je važno da SAD ima odlučujući uticaj na postupke ukrajinskog režima, naveo je pomoćnik ruskog predsednika.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading