"BILO JE ZLOSUTNIH ZNAKOVA..."  Rusi stežu obruč oko ukrajinske brigade, zna se kakva ih sudbina čeka?
Foto: EPA/Foto EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Ako se ovo pokaže kao tačna informacija, to će predstavljati još jedan neuspeh ukrajinskih snaga u njihovom možda najranjivijem sektoru na frontu, prenosi hrvatski medij.

Kako piše Forbsov analitičar Dejvid Aks, poslednjih dana na bojnom polju zapadno od ruševina Avdijevke bilo je zloslutnih znakova.

U periodu od nedelju dana, grupa ruskih motorizovanih pukova pomerila se oko šest kilometara ka zapadu, što je brzo napredovanje po standardima rusko-ukrajinskog rata.

Napredujući prema Prohresu, malom naselju sa stotinak domova, ruska formacija se podelila na dva dela i velikim delom opkolila dva bataljona 31. mehanizovane brigade ukrajinske armije.

Druge ukrajinske snage nisu daleko, a navodno opkoljene trupe za sada drže svoje položaje.

U ovom trenutku „nema naredbe za povlačenje“, izvestila je ukrajinska analitička grupa Dip stejt (Deep State).


Međutim, ta naredba bi uskoro mogla da dođe. Politika ukrajinskog vrhovnog komandanta, generala Oleksandra Sirskog, je da njegove snage nikada ne bi trebalo da se bore do poslednjeg čoveka.

- Za nas je veoma važno da sačuvamo živote naših vojnika - rekao je Sirski u intervjuu Gardijanu objavljenom u sredu.

- Ne branimo ruševine do smrti - ponovio je Sirski svoj stav koji je izneo u svom prvom govoru nakon što je u februaru preuzeo ulogu glavnokomandujućeg posle smene Valerija Zalužnog.

Odustajanje od nekoliko njiva u blizini malog sela nije katastrofa za Ukrajinu, ali ono što je daleko više zabrinjavajuće su okolnosti koje su dovele do gubitka, ističe Aks. Čini se da se ukrajinska brigada na prvoj liniji raspala zbog problema sa ukrajinskom komandom i kontrolom u celom sektoru.

"Problem upravljanja i organizacije"

- Operativna i taktička situacija postala je kritična tokom vikenda zbog haotičnog povlačenja jedne od pešadijskih brigada -  izvestio je Dip stejt, verovatno misleći na 110. mehanizovanu brigadu ili 111. brigadu Teritorijalne odbrane.

Ukrajinski novinar Jurij Butusov upozorio je na nefunkcionalnost ukrajinskih brigada oko Prohresa.

- Glavni problem je pre svega u upravljanju i organizaciji naših akcija - rekao je Butusov.

- Kada je napadnut slabo vođen tim, on ne može da se održi -  dodao je on.

Nakon kolapsa, elitna 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske – inače glavni operater oklopnih vozila američke proizvodnje – uletela je u proboj u očajničkom pokušaju da spreči dublji prodor Rusije. Ali brojčano nadmašeni, kako izveštava Dip stejt nisu mogli da obuzdaju neprijatelja.

Sada 47. mehanizovana brigada i deo 31. mehanizovane brigade, kojih nema u okruženju, drže liniju zapadno od sela kod Prohresa.

Proboj, pomoć, izgladnjivanje ili uništenje

Već je poznato kako opstaju tako izolovani ukrajinski bataljoni. Ruske i ukrajinske snage rutinski snabdevaju izolovane snage bespilotnim letelicama koje ispuštaju zalihe hrane, vode i municije.

Ali isporuke dronova ne mogu beskonačno da obezbede hranu i vodu, dopune zalihe projektila i druge teške municije, ili da prenesu ranjene na sigurno. Stoga će bataljoni odsečeni na ovom mestu morati da se probiju na zapad ili da čekaju da se prijateljske brigade probiju na istok.

Jedina od alternativa je izgladnjivanje ili brzo uništavanje dok jače ruske snage napadaju sa svih strana, piše Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading