Donald Tramp
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je tokom svog govora u američkom Kongresu spomenuo navodnu iransku zaveru da se ubije bivši američki predsednika Donald Tramp. Nije trebalo dugo čekati da se Tramp oglasi na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

- Ako zaista "ubiju predsednika Trampa", što je uvek mogućnost, nadam se da će Amerika izbrisati Iran, izbrisati ga s lica Zemlje. Ako se to ne dogodi, američki čelnici smatraće se kukavicama - napisao je Tramp, podelivši i kratki isečak Netanjahuovog govora.

Američki mediji izvestili su prošle nedelje da je američka tajna služba pojačala Trampovo obezbeđenje pre nekoliko nedelja nakon što su vlasti saznale za navodnu iransku zaveru da ga ubiju. Međutim, taj navodni iranski plan nije bio povezan s nedavnim pokušajem atentata kad je 20-godišnji Amerikanac pucao na Trampa tokom predizbornog skupa.

CNN je pisao da su američke vlasti primile obaveštajne podatke od "ljudskog izvora" o planu Teherana usmerenog protiv bivšeg predsednika, zbog čega je ojačana zaštita Trampa. Drugi američki mediji takođe su izvestili o zaveri, prenosi France24.

Odnosi između Vašingtona i Irana dugo su bili zategnuti i dosegli su prelomnu tačku jer se Teheran 2020. želeo osvetiti za ubistvo zapovednika Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija, koje je naredio Tramp dok je bio u Beloj kući.

Američko Veće za nacionalnu sigurnost saopštilo je da je "godinama pratilo iranske pretnje bivšim dužnosnicima Trumpove administracije". Trampova objava podsetila je na kontroverznu epizodu iz 2019. kada je, kao predsednik, zapretio "brisanjem" Irana ako zemlja izvrši napad na "nešto što je američko".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading