nuklearna podmornica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Komandant ruske podmornice naredio je svojoj posadi da pripremi torpeda tokom bliskog susreta sa američkom nuklearnom podmornicom početkom 2022. godine, prvi je objavio britanski list Tajms.

Kapetan američke nuklearne podmornice morao je u datom trenutku da odluči da li da „naoruža” torpeda kao odgovor na ruski potez koji je mogao da isprovocira Ruse da otvore vatru i dovedu svet na ivicu nuklearnog rata.

Ovaj gotovo holivudski scenario se zapravo odigrao tokom bliskog susreta američke i ruske podmornice u proleće 2022. godine, odnosno nakon što je sukob u Ukrajini već počeo.

U međuvremenu, Njuzvik (Newsweek) je zatražio komentar od ruskog Ministarstva odbrane, Pentagona i američke mornarice.

Tenzije između SAD, NATO-a i Rusije dostigle su najgoru tačku u poslednjih nekoliko decenija. Arktik je važan region gde su i NATO i Rusija snažno prisutni. Koljsko poluostrvo, gde se nalazi baza ključne ruske Severne flote, ali i gde se, kako se veruje, nalazi dobar deo nuklearnog arsenala, gleda na Barencovo more južno od Arktičkog okeana.

Moskva ima jednu od najvećih i najnaprednijih podmorničkih flota na svetu i tokom godina je značajno ulagala u modernizaciju svojih podmornica.

- Rusija masovno ulaže u kapacitete podmornica od 2014. godine -  rekao je 2023. godine admiral Ihor Kabanenko, bivši načelnik štaba ukrajinske mornarice i prvi zamenik ministra odbrane, prenosi Njuzvik 

Podsećamo da su poslednjih godina mnogi analitičari i zvaničnici, posebno od eksplozije Severnog toka, podigli uzbunu zbog straha od mogućeg napada na neke od vitalnih podmorskih kablova koji su izuzetno osetljivi na napade podmornica.

Sredinom juna, ruski državni mediji javili su da su dve nuklearne podmornice Severne flote ispalile krstareće rakete na neodređeni cilj u Barencovom moru, prenosi Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading