Skandal na Oi
Foto: Printscreen/Printskrin


Uznemirujući snimci na fudbalskoj utakmici između Izraela i Paragvaja na Olimpijadi u Parizu prikazuju grupu muških gledalaca kako frenetično mašu palestinskim zastavama, ispraćajući izraelske igrače zvižducima dok pevaju nacionalnu himnu. Ujedno, muškarci su se čuli kako uzvikuju "Hajl Hitler" i rukama pokazuju zloslutni znak. Na snimcima se takođe vidi grupa demonstranata kako drži transparent crno-bele boje na kojem piše "Genocidne Olimpijske igre", pre nego što su bili ispraćeni sa stadiona od strane obezbeđenja.

Nakon ovog uznemirujućeg incidenta, portparol Olimpijade u Parizu izjavio je: "Pariz 2024 snažno osuđuje ove postupke. Podneta je žalba od strane Pariza 2024, koja stoji na raspolaganju vlastima da pomogne u istrazi." Francuska policija je takođe pokrenula istragu o incidentu, kao i o pretnjama smrću upućenim trojici izraelskih sportista.

 

 


Jedan od izraelskih sportista, ritmičar Šani Bakanov, dobio je preteće pismo u kojem je pisalo: "Nisi pozvan na Olimpijske igre, osim ako nisi spreman suočiti se sa nečim što je deset puta gore od septembra 1972." Tokom Olimpijade u Minhenu 1972. godine, palestinski teroristi ubili su dva izraelska sportista i uzeli devetoro talaca. Svi talci su kasnije poginuli u neuspelom pokušaju spasavanja. Pored toga, izraelskom plivaču Meironu Amiru Cherutiju poslata je SMS poruka na polomljenom hebrejskom jeziku, pozivajući ga na sopstveni pogreb koji je navodno trebalo da se dogodi 27. jula 2024. godine.

Izrael je optužio Iran da stoji iza nekih od sajber napada usmerenih protiv izraelskih sportista. Portparol organizacije "Kampanja protiv antisemitizma" izjavio je: "Kada ljudi pomisle na Olimpijadu, misle na reči poput 'čast', 'sportski duh' i 'jedinstvo'. 'Antisemitizam' ne bi trebalo da bude na tom spisku, a ipak, do sada na Olimpijadi u Parizu bilo je izveštaja o pretnjama smrću i antisemitskim sloganima upućenim izraelskim takmičarima, osoblju i navijačima. Organizatori su naveli da je tokom muške fudbalske utakmice između Izraela i Paragvaja viđen transparent sa 'političkom porukom' i antisemitskim gestovima. Olimpijada treba da prikaže najbolje što naše zemlje imaju da ponude. Ove godine, izazvala je najgore."

Izrael je reagovao na pretnje tako što je angažovao tajne agente kako bi obezbedili sportiste pre početka Igara. Naoružani pripadnici Shin Bet pružaju sigurnost za oko 88 izraelskih sportista i njihovo osoblje, ali neće svaka osoba imati svog ličnog telohranitelja, prema rečima izraelskog ministra kulture. Miki Zohar je rekao za The Telegraph da su planirali najveću sigurnosnu operaciju za izraelske sportiste u protekloj godini, udvostručivši budžet za njihovu sigurnost. Bivši pripadnik Shin Beta, Lior Akerman, takođe je otkrio za novine da su agenti "opremljeni oružjem i tehnologijom" i da će imati podršku lokalnih bezbednosnih i policijskih snaga. Francuska se smatra "kategorijom 2" zemlje, što znači da izraelska vlada veruje da predstavlja "potencijalnu pretnju" za Izraelce.

 

 

(Dejli mejl)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading