Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

U svom pismu Veber se žali predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu zbog odluke Mađarske da proširi svoju "nacionalnu kartu" na Ruse i Beloruse.

Kako kaže, šema koju podrazumeva dobijanje nacionalne karte izaziva ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost i stvara "ozbiljne rupe u zakonu za špijunske aktivnosti".

Strah od navodnih ruskih špijuna nije novost u Briselu, jer je ranije ove godine Evropski parlament sankcionisao letonsku poslanicu Tatjanu Ždanoku optuživši je da je ruski špijun.

Njoj su zbog ove optužbe oduzete dnevnice, a bilo joj je zabranjeno da obavlja funkcije kao predstavnica Evropskog parlamenta.

Da se ništa nije promenilo ni u novom sazivu parlamenta pokazuje i novo pismo Vebera.

Portparol Evropske komisije rekao je da će Brisel biti u kontaktu sa Mađarskom kako bi razjasnio obim ove šeme i da li ona spada u delokrug pravila EU.

Mađarska je ranije objavila detalje o novom brzom viznom sistemu za državljane osam zemalja, uključujući Rusiju i Belorusiju. Ranije su ove nacionalne karte bile dostupne samo državljanima Srbije i Ukrajine.

Nacionalna karta omogućava osobi da radi u Mađarskoj do dve godine, a šema je jednostavnija od dobijanja redovne radne dozvole ili poslovne vize. Takođe omogućava spajanje porodice i može se produžiti. Nakon tri godine, nosilac nacionalne kartice bi se kvalifikovao za stalni boravak.

Ono što je najvažnije, olakšava vlasnicima kartica pristup široj šengenskoj zoni, "zaobilazeći ograničenja koja se zahtevaju zakonom EU", navodi se u Veberovom pismu poslatom u ponedeljak.

 - Nedostatak jasne potrebe za tako širokim i neregulisanim mehanizmom ulaska za ruske i beloruske radnike postavlja pitanja o posledicama po Mađarsku i širi šengenski prostor - kaže Veber.

On je takođe pozvao lidere EU da usvoje najoštrije mere kako bi odmah zaštitili integritet Šengena, uz sprečavanje država članica da preduzmu slične inicijative.

Orban je već duže vreme na meti Brisela zbog njegove inicijative za mir, ako i njegovog samoinicijativnog putovanja u Kijev, Moskvu, Peking i Vašington.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Walter Pravicek Maribor SLO EU

31.07.2024 07:20

OTROVNICE-POLITIČARI AMERI,TE SLUGE IZ BRISELA POČINJU IZGURAVATI MADŽARSKU IZ ČLANSTVA EU,I NATO-OTAN.TO JESTE POČETAK KRAJA UNIJE PA I KASNIJE NATO!DOSLOVNO,NEMINOVNO!