Napad Ukrajine na Ruska naftna postrojenja
Foto: Printscreen/Printskrin

Rusija: Uništeni dronovi nad Kurskom i Belgorodskom oblasti

Rusija je saopštila da su njene snage uništile sedam ukrajinskih dronova tokom noći.

Zelenski pozvao Trampa da poseti Kijev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država i aktuelnog kandidata za mesto šefa Bele kuće Donalda Trampa da poseti Kijev. 

Prema rečima Zelenskog, on je tokom telefonskog razgovora pozvao Trampa u posetu, napominjući da "ako gospodin Tramp želi da zna nešto o Ukrajini, može da dođe i vidi svojim očima ili da me pita".

"Razgovarali smo sa njegovim timom, gospodin Tramp mi je rekao da je dostupan za sva pitanja i da imam njegov broj telefona“, rekao je ukrajinski predsednik.

Ruski desantnjiki se probili u novi okrug u Časovom Jaru (MAPA)

Desantne snage su probile neprijateljsku odbranu u Časovom Jaru, ušavši u mikrookrug Novi i Oktjabrski.

Nedavno su borci Ivanovske 98. vazdušno-desantne divizije probili liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine duž kanala Severski Donjec – Donbas i počeli da je forsiraju u nekoliko oblasti.

Učvrstivši se, padobranci su napali urbani razvoj i istisnuli VSU sa niza visokih zgrada.

 

 

Proboj Vazdušno-desantnih snaga prepoznaju i borci Oružanih snaga Ukrajine:

-Po Časiku: Neprijatelj je prešao kanal i učvrstio se u okrugu Novi. Naši kozaci su se povukli sa otpornog punkta i pucaju po prvim kućama mikrookruga, Rusi gađaju artiljerijom i FPV dronovima, sa strane Kleščejevke neprijatelj takođe pokušava da nas izbaci iz 2 otporna punkta, a mi se držimo..“ piše jedan od ukrajinskih vojnih kanala.

Predsednik Finske: Moramo da se naviknemo, rat je blizu naših granica

Predsednik Finske Aleksander Stub je povodom napada dronom na aerodrom u oblasti Murmansk u blizini finske granice rekao da građani nemaju razloga da brinu o ovakvim incidentima.

Prema njegovim rečima, međunarodna situacija je i dalje napeta, ali Finci ne treba da brinu zbog ovakvih incidenata.

"Moramo da se naviknemo na činjenicu da je rat nedaleko od naših granica. I treba da se naviknemo na činjenicu da će Ukrajina upotrebiti sva sredstva da pobedi u ovom ratu. A Rusija će nastaviti svoje hibridne napade. Ostanite mirni i budni, i nećemo imati ozbiljnih problema", poručio je Stub.

Istakao je da Finska "prati situaciju i da je spremna da reaguje". 

Zelenski: Mirovni plan do kraja novembra

Ukrajina će do kraja novembra izraditi akcioni plan za postizanje mira, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu japanskom televizijskom kanalu NHK WORLD.

Prema njegovim rečima, Kijev će započeti "detaljne razgovore sa relevantnim zemljama o pitanjima teritorijalnog integriteta".

Osim toga, Zelenski je naglasio da ne može da odgovori na pozive na prekid vatre dok Rusija nastavlja da okupira ukrajinsku teritoriju.

"Za okončanje rata potrebni su strpljenje, podrška i diplomatski pritisak – to su tri faktora za pravedan završetak rata", naglasio je ukrajinski predsednik.

Putin: Rusija će recipročno odgovoriti na raspoređivanje američkih raketa

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Američke Države da će Rusija, ako Vašington postavi rakete dugog dometa u Nemačkoj, sebe smatrati slobodnom od moratorijuma na raspoređivanje svojih raketa srednjeg i kratkog dometa

SAD i Nemačka su prethodno u zajedničkom saopštenju navele da će Amerika početi da raspoređuje svoje projektile dugog dometa 2016. godine, kako bi pokazali posvećenost NATO-u i evropskoj odbrani.

Pregovori su "taktički trik" Kijeva i Zapada

Izjave o mogućnosti pregovora sa Moskvom su taktički trik Kijeva i Zapada kojima je potreban predah, pošto Rusija ima prednost u specijalnoj operaciji, a Kijev zapravo ne preduzima ništa za pregovore, izjavio je danas pomocnik predsednika Rusije Nikolaj Patrušev.

 

Ruski Ka-52M uništio uporište Ukrajinaca

Ruski helikopter Ka-52M Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je nevođenim raketama uporište ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe "Sever" Oružanih snaga Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Novi napad na Rusiju

Usled napada ukrajinskih dronova, na skladištu nafte u Kurskoj oblasti izbio je požar, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Kurske oblasti Aleksej Smirnov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading