Grad u Hrvatskoj, letovanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Zbog nastavka širenja kuge malih preživara u Rumuniji i Grčkoj i visokog rizika od unošenja ove bolesti u Republiku Hrvatsku putem pošiljki živih životinja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva odlučilo je u saradnji sa Državnim inspektoratom da ne izdaje dozvole za uvoz pošiljki sitnih preživara (ovaca i koza) sa čitave teritorije Grčke i Rumunije u Hrvatsku", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zbog kuge

Trenutno, kako ističu, nema ograničenja na meso i mesne prerađevine malih preživara i druge životinjske proizvode dobijene od ovaca i koza.

Odluka je doneta nakon što su nadležni organi Grčke i Rumunije obavestili zemlje članice EU o daljem širenju kuge malih preživara u tim zemljama i odluci da više ne šalju pošiljke životinja u druge zemlje članice EU bez njihovog odobrenja.

Hrvatska je o odluci obavestila Evropsku komisiju i nadležni organ Rumunije, iz koje je u Republiku Hrvatsku stigao najveći broj pošiljki malih preživara.

Ova mera je privremene prirode i biće revidirana nakon što nadležni organi Rumunije i Grčke obaveste zemlje članice EU o prestanku širenja kuge malih preživara i ukidanju odluke o obavezi dobijanja odobrenja otpremu živih ovaca i koza po zemljama odredišta pre slanja sa mesta otpreme, zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading