Ruski špijuni
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Njihovi roditelji, Artem Duljcev i Ana Duljceva, bili su među 24 zatvorenika koji su zamenjeni u sklopu složenog dogovora sa više zemalja u kojem su zauzvrat oslobođeni američki zatvorenici visokog profila i ruski disidenti.

Par se predstavljao kao argentinski par u Sloveniji gde su osuđeni za špijunažu. Njihovo dvoje dece doletelo je sa njima u četvrtak iz Turske.

Saznali da su Rusi tek kada je avion poleteo iz Ankare

- Dečak i devojčica su saznali da su Rusi tek kada je avion poleteo iz Ankare - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin ih je dočekao na pisti na španskom jer nisu govorili ruski i čak nisu znali ko je Putin, rekao je Peskov.

 

 

- Kada su deca sišla niz stepenice aviona nisu govorili ruski, a Putin ih je pozdravio na španskom, rekao je "Buenas noches", rekao je Peskov, pa dodao:

"Pitali su juče svoje roditelje ko ih je dočekao, nisu ni znali ko je Putin", dodao je Peskov.

Nakon što je sišla niz stepenice aviona, Duljceva je, plačući zagrlila Putina, koji je stajao na crvenom tepihu držeći bukete cveća. Putin je poljubio Duljcevu u obraz i rame i poklonio njoj i njenoj ćerki bukete.

Putin je nakratko zagrlio i Duljceva, a zatim i ostale oslobođene Ruse, pre nego što je grupa zajedno prošetala crvenim tepihom.

Masovna razmena u četvrtak bila je rezultat godina komplikovanih pregovora iza kulisa koji su uključivali SAD, Rusiju, Belorusiju i Nemačku, što je na kraju dovelo do toga da Berlin pristane na ključni zahtev Moskve – oslobađanje osuđenog ruskog ubice Vadima Krasikova.

Ukupno osam osoba, uključujući Krasikova, vraćeno je u Rusiju u zamenu za oslobađanje 16 osoba koje su držane u ruskom pritvoru, uključujući bivšeg američkog marinca Pola Vilana, izveštača Volstrit žurnala Evana Gerškoviča i još dvojicu Amerikanaca.

Vladimir Putin

Foto:AP

 

 

Bračni par na sudu u Ljubljani priznao krivicu za špijunažu

Duljcev i Duljceva su u sredu na sudu u Ljubljani priznali krivicu za špijunažu i osuđeni su na kaznu zatvora.

Dok su radili na tajnom zadatku u Sloveniji, Duljcev se predstavljao kao IT biznismen po imenu Ludvig Giš. Nakon priznanja krivice, osuđen je na više od godinu i po dana zatvora. Bio je deportovan u Rusiju i zabranjen mu je ulazak u Sloveniju na pet godina.

Duljceva se predstavljala kao trgovac umetninama i vlasnica galerije i nosila je ime Maria Rosa Maier Munos. Takođe je trebalo da bude deportovana.

Tokom razgovora sa novinarima, Peskov je otkrio i neke dodatne detalje pregovora o razmeni zatvorenika između Rusije i SAD, rekavši da su se oni prvenstveno vodili preko FSB i CIA.

Na pitanje o drugim Rusima koji su zatočeni u inostranstvu.

- Sudbina svih naših Rusa koji se nalaze u pritvoru u inostranstvu, u Sjedinjenim Državama, predmet je stalne brige svih naših relevantnih agencija, koje će nastaviti relevantan rad - rekao je Peskov.

(Si-En-En)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading