kamala
Foto: EPA/EPA-EFE/TING SHEN / POOL

Potpredsednica SAD i najverovatniji demokratski predsednički kandidat Kamala Haris uspela je da oživi izbornu trku time što je mobilisala demokrate, pokrenula mlade i afroameričke birače, dok joj i žene veruju da će bolje štititi njihove interese, pokazuje najnovija anketa CBS Njuz.

Haris na nacionalnom nivou ima prednost od jedan odsto u odnosu na republikanskog protivkandidata Donalda Trampa, nešto što predsednik Džozef Bajden nikada nije imao, pokazuju rezultati danas objavljene ankete.

Bajden je štaviše bio u zaostatku za Trampom za pet odsto kada se povukao iz izborne trke. Istovremeno, Harisova kod biračkog tela ima prednosti koje Bajden nije imao: mnogi je vide kao fokusiraniju i kognitivno jaču od Trampa.

Po pitanjima politike, razlike između nje i Bajdena su male kada je reč o migracijama, abortusu i drugim ključnim temama. Neka važna pitanja, međutim, i dalje donose Trampu prednost, pa tako on i dalje kod birača ima veliki uticaj i veruju mu kada kaže da će bolje proći finansijski sa njim, kao i da će smanjiti broj migranata na granici.

Kada je reč o odzivu, procenat demokrata koji će “sigurno glasati” na najvišem je nivou od početka godine, pokazuje anketa. Mnogo je veći i procenat crnih birača koji kažu da će glasati, nego što je to bio slučaj u julu kada je Bajden bio kandidat.

Afroamerikanci veruju da će Harisova voditi računa o svima, bez obzira na rasu i pol, dok Trampovi glasači misle da će ona više pomoći crncima nego beloj populaciji. Haris ima i veću podršku žena glasača koje velikom većinom veruju da će ona pomoći njihovim interesima ako bude izabrana, dok mnogo manji procenat žena to misli za Trampa.

Mnoge pristalice demokrata ističu da su sada zbog Kamale Haris motivisaniji da glasaju, a oko trećina Trampovih glasača takođe kaže da imaju više motiva da izađu na izbore otkako je ona predsednički kandidat.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading