RUSIJA IMA POKLON ZA IRAN Zapad sada znaju zašto je Šojgu otišao u Teheran
Foto: Alo ilustracija

Prema ovim iranskim izvorima, u pitanju je najverovatnije ruski protivvazdušni raketni sistem S-400, koji je izradio koncern Almaz-Antej. Međutim, treba napomenuti da BulgarianMilitary.com nije nezavisno potvrdio da je to zaista S-400 koji Moskva isporučuje Teheranu.

Članak Tajmsa nije precizirao tačnu opremu koju je Iran tražio niti šta je do sada isporučeno. Iran već poseduje ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-300, iako je Rusija od tada razvila napredniji sistem S-400.

Događaji su se odigrali usred rastućih tenzija na Bliskom istoku, predviđajući potencijalnu iransku odmazdu Izraelu nakon navodnog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu 31. jula.

Kako se navodi, 2. avgusta je primećeno kako ruski transportni avion sleće na međunarodni aerodrom u Teheranu. U pitanju je bio Il-76TD kompanije Gelix Airlines, koji je poznat po tome što ga Moskva koristi za vojne isporuke pod maskom civilnog nosača, bez ikakvih vojnih oznaka.

Moguće je da je ovaj let označio prvu isporuku sistema S-400, uprkos nedostatku nezavisne potvrde. BulgarianMilitary.com ne može da potvrdi iz nezavisnog izvora da se ovaj konkretan transport 2. avgusta odnosio na isporuku protivvazdušnih sistema Iranu.

Iran je pozvao da Izrael bude "kažnjen" za ubistvo Hanije i obećao je da će preduzeti mere, izazivajući zabrinutost da bi se region mogao približiti sveopštem sukobu.

Pored toga, Hezbolah, podržan od Irana, zapretio je odmazdom Izraelu iz Libana nakon smrti njegovog vojnog vođe Fuada Šukra u napadu u blizini Bejruta prošle nedelje, za koji je Izrael preuzeo odgovornost.

Izrael je zauzvrat izjavio da je spreman da se brani od svake agresije. Kako je izvestio Ynet, 4. avgusta premijer Benjamin Netanjahu je sazvao sastanak sa liderima bezbednosti kako bi razgovarali o potencijalu preventivnog udara na Iran kako bi se sprečio očekivani napad.

Nakon toga, 5. avgusta, ministar odbrane Joav Galant je naglasio da Izrael mora biti spreman da brzo krene u ofanzivu ako se suoči sa iranskim napadom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading