Ruski brod
Foto: Alo/Printscreen

 Brod je primećen oko 30 milja jugoistočno od Amukta prolaza, a helikopterska posada sa obalske straže iz vazdušne stanice Kodiak takođe je primetila brod. Iako ruski brod nije komunicirao sa američkim, brod obalske straže ga je pratio dok se kretao ka istoku.

Komandant Stiven Baldovski, zapovednik "Alex Haley"-a, istakao je da su reagovali prisutnošću kako bi osigurali da nema poremećaja u američkim interesima u pomorskom okruženju oko Aljaske. Ovo nije prvi put da se američki brodovi obalske straže suočavaju sa stranim plovilima u ovom regionu, što pokazuje stalnu prisutnost obalske straže u zaštiti američkih interesa.

Ovaj incident nije usamljen slučaj. U julu, obalska straža je takođe otkrila četiri kineska vojna broda severno od Amčitka prolaza u međunarodnim vodama, ali takođe unutar ekskluzivne ekonomske zone SAD. Ovo je samo jedan od primera rastuće aktivnosti stranih vojnih plovila u ovom regionu.

Pored toga, zabrinutost je izražena zbog sve veće vojne saradnje između Rusije i Kine, kao i zbog nedavnog incidenta kada su kineski i ruski avioni leteli zajedno u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Aljaske. Iako ovi letovi nisu smatrani pretnjom, oni su ipak podstakli pažnju SAD i Kanade, koje su pratile i presrele ove avione. Ovo je bio prvi put da su kineski bombarderi leteli unutar Aljaškog vazdušnog identifikacionog pojasa odbrane, kao i prvi put da su kineski i ruski avioni poleteli sa iste baze u severoistočnoj Rusiji.

(NY Post)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading