helikopter na tjentištu
Foto: Printscreen/Facebook printskrin/Национални парк Сутјеска / Sutjeska National Park

U tome će letelice iz Srbije pomoći helikopterima Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH, kao i vatrogascima i mnogim drugim službama.

"U trenutku kada se Nacionalni park 'Sutjeska' suočava s jednom od najvećih pretnji od svog postojanja, dolazi nam pomoć iz Srbije. Helikopteri Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije upravo su stigli u naš park kako bi se pridružili naporima u gašenju požara na Velikoj Šiljevici. Ova podrška je od neizmernog značaja, s obzirom na težak i nepristupačan teren na kojem se vatrena stihija bori protiv svih naših napora. Pored već angažovanih helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH, dolazak ovih helikoptera daje nam dodatnu snagu u ovoj borbi. Svaka pomoć je dragocena!", objavili su iz NP "Sutjeska".

Ovakav rasplet situacije, zbog koje se već sedmicama svađaju zvaničnici iz Srpske i FBiH, u ponedeljak popodne je najavio Zukan Helez, ministar odbrane BiH, koji je do tada striktno bio protiv dolaska srpskih helikoptera.

Helez je rekao da je nakon razgovora sa načelnikom Foče Milanom Vukadinovićem o situaciji na požarištu rekao da je pokrenuo mehanizam da se zatraži pomoć od susjednih država - Crne Gore, Hrvatske i Srbije u gašenju vatre.

Na pitanje da li se moglo ranije reagovati, Helez, koji je posetio Tjentište, odgovorio je "da nije do njega".

Ali, pre nego što će otići na lice mesta, Helez je sve pripisao "odugovlačenju".

"Da nije bilo bespotrebnog odugovlačenja, požar bi do sada bio ugašen, ali on se trenutno širi i da ne bi zahvatio prašumu Perućica, odlučili smo zatražiti pomoć. Procedure su u toku, a ja s generalom Gojkom Kneževićem, načelnikom ZŠ Oružanih snaga BiH, idem na lice mesta", kazao je Helez.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da je sve što se dešava na Sutjesci od subote zapravo odgovornost onih koji nisu dozvolili dolazak helikoptera Srbije ili bilo koje druge države.

"Vidio sam gospodina Heleza koji je došao ovde, ne znam kako ima obraza. On je jedan od odgovornih ljudi za ovu katastrofu", rekao je Kusturić.

Istog dana, odnosno u ponedeljak naveče, Savet ministara BiH održao je vanrednu telefonsku sednicu. Razgovaralo se samo o jednom.

"Savet ministara BiH, na priedlog Ministarstva bezbednosti, jednoglasno je doneo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, nakon što su požari zadesili BiH. Ovom odlukom zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letelica za gašenje požara iz zemalja s kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu EU", naveli su iz Saveta ministara i dodali da će odluka važiti dok traje opasnost od požara tokom 2024.

Bonus video:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading