Japanski zločini nad Kinezima
Foto: AP/Koji Sasahara (STF)

Progonjen grižom savesti, iako je na kraju rata bio tek tinejdžer koji se našao u vrtlogu istorije, bio je odlučan u svojoj nameri da poseti Kinu, što je inače bio njegov prvi odlazak u inostranstvo posle rata, i izvini se tamošnjem stanovništvu. Ironično je primetio da ga je, umesto toga kako će biti tamo dočekan, više brinulo što bi neki japanski političari voleli da više nije među živima.

Šimicu je ovih dana posetio Harbin, grad na severoistoku Kine, u kome je bilo sedište Jedinice 731, čiji ostaci su danas muzej koji čuva sećanje na te strahote. Ispred spomenika ratnim žrtvama pognuo je glavu i na grudima spojio ruke u znak molitve za stradale.

Japanski zločini nad Kinezima

Koji Sasahara (STF)

 

 

„Želeo bih da izrazim svoje pokajanje i iskreno izvinjenje kineskim žrtvama Jedinice 731”, rekao je Šimicu.

On je ovom prilikom u pratnji domaćina obišao nekadašnje objekte tog eskadrona smrti koji su danas deo muzejske postavke. I posle 79 godina prepoznao je sobu komandanta, prostoriju za „uzorke” u kojoj su čuvani ljudski organi i tela, lokaciju laboratorije...

Jedinica 731, kako piše „Čajna dejli”, osnovana je 1935. godine i do sloma Japana deceniju kasnije, ostavila je jeziv trag. Prema kineskim izvorima, oko tri hiljade ljudi bili su žrtve „medicinskih” eksperimenata, a njih oko 300.000 nastradalo je u biološkom ratu koji su Japanci vodili, uglavnom širenjem zaraznih bolesti. Sam Šimicu je izrazio želju da od domaćina sazna kakve su bile posledice izazivanja širenja kuge puštanjem zaraženih pacova prilikom povlačenja Japanaca na kraju rata.

Japanski zločini nad Kinezima

Koji Sasahara (STF)

 

 

On je, posle decenija ćutanja i očigledno unutrašnjih lomova, tek 2016. godine progovorio o svojim ratnim iskustvima. Jedan japanski političar je za njega rekao da je „starac koji izmišlja”, ali Šimicu je imao i materijalne dokaze, iako im je na kraju rata rečeno da ih sve unište: fotografiju iz vojne službe na kojoj se vidi sa svojim tada takođe veoma mladim drugovima, spisak pripadnika jedinice na kome je i njegovo ime pa i tri novčanice koje su se koristile u okupiranoj Mandžuriji.

Šimicu, koji živi u japanskom okrugu Nagano, mobilisan je u poslednjoj grupi tinejdžera koja je u martu 1945. godine poslata u Harbin, gde će provesti više od četiri meseca. Ubrzo je rat u Evropi završen kapitulacijom nacističke Nemačke, a carski militaristički Japan je pružao grčevit otpor. Početkom avgusta Amerikanci su bacili atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, sovjetska Crvena armija je pokrenula kopnenu ofanzivu u Kini.

Kako prenosi Sinhua, Šimicu je u svojim memoarima veoma precizno naveo šta se tih dana dešavalo u Jedinici 731, koja je uništavala dokaze svojih zločina. On lično je 12. avgusta 1945. uklanjao kosti žrtava koje nisu izgorele prilikom spaljivanja leševa. Sutradan su utovarali svoje stvari u kamione spremni za odlazak, što se i dogodilo 14. avgusta, samo dan pre nego što se japanski car Hirohito prvi put obratio preko radija saopštavajući podanicima da će Japan kapitulirati, što se formalno desilo drugog septembra.

Iako je Šimicu u rat odveden kao dečak, a od tada je prošlo osam decenija, četiri meseca provedana u Jedinici 731 ostavila su u njemu trajne psihičke ožiljke, nemir zbog viđenih strahota i grižu savesti. U „herbarijumu” Jedinice 731 video je ljudske organe – srce, pluća... Ipak, najjezivije o čemu je svedočio bila je „soba uzoraka” u kojoj su čuvani mumificirani fetusi i tela dece. Kroz suze je rekao: „Svaki put kada bih čuo svoje dete da plače noću, video bih te prizore iz sobe sa ’uzorcima’. Osećao sam kao da su duše te stradale dece plakale.”

Za razliku od političara, Šimica su podržale japanske mirovne grupe i lekari koji su zgroženi „medicinskim” eksperimentom zloglasne jedinice. Verovatno poslednji pripadnik Jedinice 731 koji se vratio u Harbin, gonjen demonima sopstvene prošlosti, žarko je želeo da obavi to putovanje pre nego što napusti ovaj svet, za koji, kako piše „Pipls dejli”, ima poruku: „Nadam se da ću podstaknuti ljude na razmišljanje o neophodnosti negovanja mira i izbegavanja ponavljanja tragedija rata.”

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading