SUKOB NA POMOLU! NATO formira oklopnu brigadu na granici sa Rusijom!
EPA


U gradu Mikeliju u Finskoj, koji broji više od 52.000 stanovnika i nalazi se na udaljenosti od približno 100 kilometara od granice sa Rusijom, uskoro će biti uspostavljena nova vojna baza NATO pakta.


Ova baza će imati ključnu ulogu u jačanju odbrambenih kapaciteta Finske, s obzirom na sve veće tenzije i potencijalnu pretnju od strane Rusije.
Baza će biti domaćin brigadi koja će brojati između 4.000 i 5.000 vojnika, a sastav ove brigade neće činiti samo finske trupe, već će u njoj biti prisutni i vojnici iz Švedske i Norveške.

Glavna misija ove brigade biće da podrži finsku vojsku u odbrani zemlje od potencijalnih napada, čime će se značajno ojačati zajednički kapaciteti NATO saveza u ovom delu Evrope.

Prema informacijama koje je objavio finski list „Iltalehti“, finska vlada i NATO pakt planiraju da zvanično obaveste javnost o aktivnostima ove baze početkom jeseni. Važno je napomenuti da su ključne odluke u vezi sa ovom bazom već donesene, što ukazuje na ubrzanu dinamiku jačanja odbrambenih snaga u regionu.
Vojna baza u Mikeliju biće pod komandom NATO-a, tačnije pod nadzorom baze u Norfolku, koja se nalazi na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. Očekuje se da će NATO formirati oklopnu brigadu posebno namenjenu zaštiti Finske.

Naoružanje i vojna oprema država koje učestvuju u formiranju ove brigade biće uskladišteni na teritoriji Finske, što će omogućiti brzu reakciju u slučaju potrebe.

Finska vojska i politički vrh zemlje već su dali saglasnost za ovaj projekat, prepoznajući važnost prisustva NATO trupa na svojoj teritoriji kao sredstva za jačanje odvraćanja od potencijalnih pretnji.
Ova brigada neće biti samo puki simbol prisustva, već će imati aktivnu ulogu u vojnoj strategiji Finske. Brigada će biti opremljena oklopnim vozilima, a njeni vojnici će biti zaduženi ne samo za operativne zadatke, već i za održavanje i logističku podršku.

U početku će u bazi biti raspoređen bataljon od oko 800 vojnika, čiji zadatak će biti da upravljaju logistikom, održavanjem naoružanja i vojne opreme, kao i pripremom terena za dolazak većih trupa.

Vremenom će se broj vojnika u bazi povećavati, dok će sama baza postajati ključno čvorište NATO snaga u severnom delu Evrope, direktno doprinosići zaštiti finske granice i stabilnosti regiona u celini.
NATO smatra brigadu kao ključnu borbenu jedinicu koja ima snažan udarni kapacitet i služi kao preventivna sila u slučaju pretnji. Pored nacionalnih odbrambenih snaga, Estoniju, Letoniju i Litvaniju takođe štite NATO brigade kopnenih snaga.

U slučaju da Rusija počne da okuplja vojsku blizu rusko-finske granice, NATO bi mogao brzo da aktivira brigadu i prebaci je na teritoriju Finske.

Baza u Mikeliju ima spremne smeštajne kapacitete za vojnike, a njen osnovni cilj je da deluje kao snažan preventivni faktor za odvraćanje potencijalnih pretnji. Brigada je prvenstveno formirana kako bi ojačala odbranu severnog dela Finske, sa NATO vojnicima smeštenim u strateškim mestima poput Ivala, Sodankile i Rovanijemija.
ačke za logistiku i održavanje brigade uključuju luku Kemi, železničku vezu između Norveške i Švedske do Tornija, kao i aerodrom u Rovanijemiju.

Grad Mikeli je dom NATO-ovog podštaba visoke spremnosti, koji je spreman za operacije u svakom trenutku. Ovaj štab upravlja kopnenim operacijama NATO-a u nordijskim zemljama, dok u mirnodopskim uslovima planira i organizuje vojne obuke u regionu Etele Savo.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading