putin
Foto: Shutterstock

Prema izveštaju, Rusija je zaplenila više od 100 miliona dolara od Google-a i koristila novac za finansiranje propagandne kampanje u podršci predsedniku Vladimiru Putinu u njegovom kontinuiranom ratu u Ukrajini. Dokumenti suda koje je dobio britanski list Telegraph pokazuju da su računi Google-a u Rusiji ispražnjeni neposredno nakon invazije pre dve godine, što je dovelo do bankrota ruske divizije ovog tehnološkog giganta.

Zaplenjeni novac prebačen je na državne ruske kanale, uključujući RT i Tsargrad, mrežu koja se obavezala da će novac iskoristiti za podršku ratnom naporu. Prošle nedelje, Google je podneo tužbu protiv RT, Tsargrada i još jednog ruskog emitera, NFPT, kako u američkim, tako i u britanskim sudovima.


Google optužuje Rusiju za neosnovane kazne i zaplenu imovine

Ruski sudovi su naložili Google-u da plati velike sume ovim televizijskim kanalima kao nadoknadu za odluku kompanije da ih ukloni sa YouTube-a i obriše njihove Google naloge kako bi se pridržavali sankcija protiv Moskve. U sudskim podnescima od prošle nedelje, Google je izjavio da je Rusija "nametnula nezapamćene kazne i samovoljne pravne kazne protiv Google-a u pokušaju da ograniči pristup informacijama na našim uslugama i kao kaznu za naše poštovanje međunarodnih sankcija protiv ruskih pojedinaca i organizacija". Kompanija je dodala da su izvršitelji zaplenili više od 100 miliona dolara imovine Google-a u Rusiji, iako je iznos navodno bio manji od 12,5 miliona dolara.

Google traži zaštitu imovine od ruskih televizijskih kanala

Google želi da sudovi spreče tri ruska televizijska entiteta da potraže njegovu imovinu u Južnoj Africi, Turskoj i Srbiji. Tsargrad je tužio Google u Turskoj, tvrdeći da američki tehnološki gigant duguje 360 miliona dolara. Ruski sudski zaključci udvostručili su kaznu svakih 24 sata, što znači da bi suma mogla premašiti tržišnu kapitalizaciju Google-a. Kako stoje stvari, matična kompanija Google-a ima tržišnu kapitalizaciju od 2,05 biliona dolara - čime se nalazi na četvrtom mestu najvrednijih kompanija na svetu iza Apple-a, Nvidia-e i Microsoft-a.

Google i ruska vlada za sada nisu komentarisali ovaj slučaj

(NY POST)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading