Viktor Orban
Foto: AP/Alexandru Dobre (STR)

Mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto, nedavno je izrazio zabrinutost zbog potencijalnog uticaja prekida snabdevanja ruskom naftom na sposobnost Mađarske da obezbedi hranu za svoje stanovništvo. Međutim, uprkos ovim upozorenjima, čini se da nema nestašice nafte, s obzirom da su susedne zemlje čak ponudile dodatno snabdevanje. Ipak, značajan preokret je u toku jer Viktor Orban postepeno gubi naklonost Rusa.

Godinama, Mađarska je imala koristi od posebnih izuzetaka unutar EU, koji su omogućili pristup ruskoj nafti po značajno nižim cenama od tržišne cene. Ovaj aranžman je omogućio Mađarskoj da poveća svoje profite i smanji cene goriva, pružajući značajne prednosti kako stanovništvu Mađarske tako i budžetu države. Snabdevanje sniženom ruskom naftom omogućilo je Mađarskoj da uživa u nekim od najpovoljnijih cena goriva u Evropi, dok je istovremeno generisalo značajne poreske prihode od viška prodaje nafte.

Iako nafte i dalje ima u izobilju, situacija predstavlja izazov za Orbana, jer alternativni snabdevački putevi i posrednici pokazuju se kao skuplji za Mađarsku. Zavisnost zemlje od ruske nafte postala je predmet spora unutar EU, a Mađarska neuspeh u diverzifikaciji snabdevanja naftom dovela je do kritika i uvođenja sankcija.

EU je pokazala malo saosećanja sa situacijom Mađarske, ističući potrebu zemlje da diverzifikuje izvore snabdevanja naftom. Tesni odnosi Orbana sa Kremljem, koji su bili ključni deo njegove privlačnosti za javnost, sada se testiraju, posebno usred ekonomskih teškoća i rastućeg otpora unutar njegovog političkog tabora.

Orban se suočava sa ozbiljnim izazovom iz sopstvene političke sfere, jer je nova stranka bivšeg člana Fidesza, Petera Magyara, dobila značajan uticaj, predstavljajući stvarnu pretnju Orbanoj. Potencijalni uticaj ukrajinske krize, u kombinaciji sa pritiskom EU na Mađarsku da smanji svoju zavisnost od ruske nafte, mogao bi dalje da podriva Orbanoju poziciju uoči parlamentarnih izbora 2026. godine.

Trenutna dinamika oko mađarsko-ruskog odnosa prema nafti ukazuje na širi geopolitički preokret, pri čemu se Mađarska prisiljava da ponovo razmotri svoje energetske zavisnosti i geopolitičke saveze. Budućnost odnosa Mađarske i Rusije prema nafti ostaje neizvesna, s obzirom da će mađarski strateški izbori i evoluirajuća regionalna dinamika nastaviti da oblikuju energetski pejzaž zemlje u godinama koje dolaze.

Alo/Index

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading