taksi
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Samo u proteklih 18 meseci broj putničkih prevara, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, porastao je između 500 i 900 posto, procenjuju na Booking.comu te upozoravaju kako vrste prevara variraju od destinacije do destinacije.

Uglavnom je reč o novčanim prevarama, a turistički su stručnjaci za potrebe HuffPosta pobrojali neke od najčešćih s kojima se potrošači u novije doba mogu susresti.

Ubrzo nakon popuštanja covid mera, pojavio se velik broj putnika koji su trebali produžiti valjanost svojih putnih dokumenata i internet je najednom postao preplavljen lažnim stranicama koje su pružale takve usluge, a zapravo otimale novac.

Sledeće su u nizu taksi prevare koji očito cvetaju u celom svetu, a ne samo u Hrvatskoj, te prevare s lažnim Wi-Fi mrežama. Jednostavno - prevaranti na područjima na kojima uobičajeno postoje besplatne mreže, poput aerodroma i hotela, ubacuju vlastite mreže sličnih imena putem kojih, jednom kad se potrošač na njih spoji, mobilni ili kompjuter mogu inficirati različitim softverima ili čak doći do podataka o karticama.

Rasprostranjene su i prevare s lažnim rent-a-carima i porukama u kojima prevaranti glume članove porodice vlasnika mobilnog telefona, te ga mole da mu pošalje novac, a koje su najčešće među starijim osobama.

(Jutarnjilist)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading