pijavica
Foto: Printscreen/Društvene mreže

U Zagrebu je do jutra palo oko 50 litara kiše po metru kvadratnom, a usled jakih padavina, Sava se izlila iz korita.

Na snazi je narandžasto upozorenje - opasno vreme za celi Jadran, dok je preostali deo Hrvatske pod žutim upozorenjem - potencijalno opasno vreme, zbog obilne kiše izdata su upozorenja na moguće bujične poplave na Jadranu, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Promena vremena zahvatila je delove Hrvatske. Najviše severozapadni deo, gde su temperature pale i za 15 stepeni. Jutros je u celoj Hrvatskoj oblačno i kišovito.

Jak udar ciklona Boris, Evropi preti potop

U Hrvatsku je stigao ciklon Boris, zbog čega obilne kiše i vetar stvaraju probleme širom zemlje. Deo puteva bio je pod vodom, kiša je na obali poplavila podrume kuća, na moru je snimljeno više od 20 pijavica, a na zapadnu obalu Istre more je izbacilo ogromne količine morske pene koja je zabelela ulice. I tu nije kraj. Naime, trajniji prestanak padavina očekuje se tek u ponedeljak, a do tada se središnja Evropa priprema za najgore poplave zadnjih decenija koje očekuju ovog vikenda.

Panika u Češkoj, Poljskoj, Austriji i Slovačkoj

 

 

Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po metru kvadratnom u naredna četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. U Poljskoj su upaljeni meteoalarmi za jug zemlje.

- Postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedelju - upozorili su poljski meteorolozi.

Po austrijskoj televiziji ORF, vodostaj Dunava mogao bi da poraste do nivoa koji nisu viđeni pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je vojska spremna da rasporedi i do hiljadu vojnika ako bude potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci takođe su u pripravnosti.

Padavine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Evropu 2013, a koje su tada bile smatrane najgorima u hiljadu godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk. S premeštanjem hladnog talasa nad Evropom prema istoku, prvi sneg je pao i na slovenskoj Kredarici.

Pao prvi sneg u Hrvatskoj

Jutro u Hrvatskoj je osvanulo značajno hladnije u odnosu na protekle dane, a osećaj hladnoće dodatno pojačava umerena i jaka bura. Kako prenose tamošnji mediji, na Platku je pao prvi sneg ove godine.

U nastavku jutra će sneg na Platku nastaviti da pada, a možda se i najviši delovi Radeševa zabele, piše Istramet.

(Jutarnji list, Index)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (3)

Loading
Janko

13.09.2024 11:39

Otvaranjem fabrika u Srbiji Vucic obezbedjuje sigurnu buducnost svojim gradjanima.

Sveta

13.09.2024 11:40

Srbija nastavlja sa svijim ubrzanim razvojem, ponosimo se svojom zemljom.

Mile

13.09.2024 11:41

Zrenjanin je dobio sjajnu fabriku i resio pitanje svog nezaposlenog stanovnistva.