globalno zagrevanje
Foto: Alo/Profimedia

Svetom je odjeknula vest da u Sahari danima pada kiša. "Večernji" je klimatologu postavio pitanje ima li mesta ovakvim crnim slutnjama i hoće li takve pojave u najsušnijim delovima planete ubuduće postati nešto normalno.

-To je malo preterana novinarska informacija. Tačno je da je u Sahari kiša padala nekoliko dana, ali ne u celoj Sahari. Sahara je toliko velika da istočni deo Sahare nije dobio kišu. Inače, Sahara dobije kišu svakih nekoliko godina, ali se u ovim klimatskim promenama ne zna hoće li to biti češće ili ređe, jer to još nije dovoljno istraženo. Očekuje se da će se Sahara širiti, a ne smanjivati. Međutim, s padavinama koje je teško prognozirati, neki delovi Sahare možda će se smanjiti. Znači, u proseku se Sahara širi, ali s vremenom ona možda izgubi neki svoj manji deo.

Kada je reč o paklenim temperaturama, klimatolog kaže da se najveći deo Mediterana ubrzano zagreva.

-Najveći deo Mediterana ubrzano se zagreva. Odnosno, zagreva se brže od planetarnog proseka. Konkretno, Hrvatska treba očekivati duže toplotne talase na relativno širim područjima u odnosu na pre. Sami maksimumi temperatura nisu toliko bitni koliko je bitno trajanje i površina jer se radi o toplotnoj energiji koja se može raspodeliti na različite načine. Međutim, energija progresivno raste. Maksimalne temperature u idućoj deceniji verovatno će biti preko 40 stepeni, a to znači da će apsolutni lokalni maksimumi – mislim na neki grad, neku lokaciju – ići i preko 45 stepeni. To nije dobro ni za biljke, ni za životinje, ni za ljude - kaže klimatolog.

- Postoje tri stvari kojih se bojim – šta će biti s biljnim i životinjskim svetom, šta će biti s biodiverzitetom i šta će biti s decom i našim unucima, u kakvom će oni svetu živeti. Strahove volim kratko da formulišem, zato što ne želim ni da ih sanjam, a kamoli doživim - rekao je on.

(Večernji list)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading