Scena iz filma Kralj Petar
Foto: Printscreen/YouTube/ Zillion Film

„Ti veliki procesi traže strpljenje, i naša elita treba da bude svesna toga, ali da okuplja narod oko jedne ideje i cilja. To će svakako biti veliki dan za Banjaluku“, rekao je Latinović.

Ističe da je kralj Petar bio oslobodilac i ujedinitelj.

„Živeo je u Francuskoj, sve dok nije krenuo ustanak u bosanskoj Krajini 1875. godine. 1903. godine preuzeo je presto u Srbiji i bio je kralj sve do 1921. godine. Demografski gubitak Srbije u Prvom svetskom ratu bio je oko 35 odsto, a muške populacije čak 60 odsto. To ne pamti Evropa, izuzev bolesti koje su harale Srednjim vekom. Srpska vojska je na kraju rata došla do Reke, Austrougarska monarhija se raspala. Banjaluka je oslobođenja 21. novembra. Gde god je dolazila srpska vojska klicalo se kralju Petru“, kaže Latinović govoreći o slavnom putu kralja Petra.

Dodao je da ta 1918. godine predstavlja epohalan događaj.

„Samo je stvaranje Republike Srpske 1992. godine veći i jači događaj od toga“, ističe Latinović gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Spomenik u Banjaluci ne bi bio prvi na ovim prostorima, kaže Latinović i dodaje da već postoji u Bijeljini.

„Zanimljivo je da je Sarajevo takođe podiglo epohalan spomenik, koji je trebalo da bude otkriven u septembru 1941. godine, ali zbog rata to se nikada nije dogodilo“, kaže Latinović

Posle spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću spomenik bi, smatra, trebalo podići Gavrilu Principu.

„To je moja želja, a Gavrilo je to zbog svega zaslužio da najveći grad Srpske dobije spomenik njemu u čast“, istakao je Latinović.

Bonus video:

https://player.target-video.com/previews/index/1761217/37042/

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading