kamala i tramp
Foto: Alo/Tanjug/AP/Alex Brandon (STF)

Reakcija Ilona Maska na pokušaj atentata na Donalda Trampa izazvala je široku pažnju u američkoj javnosti i medijima, jer je ovaj poznati preduzetnik u svojoj objavi na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) izneo nekoliko provokativnih izjava.


Mask je istakao da, za razliku od Trampa, niko ne pokušava da izvrši atentat na demokrate, pa ni na predsednika SAD Džoa Bajdena, niti na potpredsednicu Kamalu Haris.

Pored toga, u svom prepoznatljivom stilu, Mask je dodao da je, iako nema pokušaja atentata na Bajdena, aktuelni predsednik već „hodajući leš“. Ova izjava je, kao i mnoge prethodne Maskove opaske, izazvala reakcije s obe strane političkog spektra u SAD.

Incident koji je izazvao ovu reakciju dogodio se u blizini jednog od golf klubova u kojem se nalazio Donald Tramp. Službenici Tajne službe primetili su naoružanu osobu u blizini i odmah reagovali, otvarajući vatru na osumnjičenog.

Nakon kraće intervencije, osumnjičeni je uhapšen. Ovaj događaj dolazi kao drugi u nizu incidenata koji su percipirani kao pokušaji atentata na Donalda Trampa.

Prethodni incidenti takođe su izazvali veliku pažnju javnosti, posebno s obzirom na Trampov trenutni status kandidata za predsednika SAD iz redova republikanaca.

Maskova objava na društvenim mrežama nije samo komentar na konkretan incident, već je u širem smislu deo političkog diskursa koji se poslednjih godina zaoštrava u SAD.

Ilon Mask, koji se pozicionirao kao neko ko često kritikuje establišment i američku političku scenu, naročito je bio oštar prema Džou Bajdenu i demokratama.

Njegovo poređenje Bajdena sa „hodajućim lešom“ predstavlja nastavak njegove kritike na račun Bajdenove starosti i, prema mnogim komentatorima, percipirane mentalne nesposobnosti da efikasno upravlja zemljom.

Ove izjave su u skladu sa retorikom koju koriste mnogi Trampovi saveznici i konzervativni mediji, koji često dovode u pitanje Bajdenovo zdravstveno stanje i sposobnost da obavlja dužnost predsednika.

Sa druge strane, Maskova opaska da „niko ne pokušava da ubije demokrate“ mogla bi da bude shvaćena kao komentar na percepciju da su političke pretnje i nasilje u SAD-u više usmerene ka desnici, naročito prema figurama poput Donalda Trampa.

Ovakva percepcija nije nova, jer su prethodni događaji, uključujući napade na konzervativne političare i njihove pristalice, često bili predmet političkih rasprava u američkim medijima.

Mask, kao uticajna figura u tehnološkom i poslovnom svetu, često koristi svoje prisustvo na društvenim mrežama kako bi istakao svoje stavove o aktuelnim političkim i društvenim pitanjima, pa tako i ovde koristi priliku da doprinese debati o političkom nasilju i pretnjama u Americi.

Nakon ovog incidenta, američki kladioničari su povećali šanse da Tramp pobedi na sledećim predsedničkim izborima. Prema njihovim procenama, Tramp sada ima 50% šanse da pobedi, dok je šansa da Kamala Haris postane predsednica procenjena na 49%.

Ove prognoze odražavaju trenutne političke trendove u SAD, gde Tramp, uprkos brojnim pravnim problemima i pokušajima političkih suparnika da ga diskredituju, i dalje uživa značajnu podršku među republikanskim biračima.

Pokušaji atentata na političke lidere u Americi uvek su tema koja izaziva ozbiljnu zabrinutost, kako zbog potencijalnog destabilizirajućeg efekta na političku scenu, tako i zbog mogućih posledica po sigurnost i demokratiju.

U ovom slučaju, pokušaj atentata na Trampa dolazi u trenutku kada su političke tenzije u zemlji već na visokom nivou, a polarizacija između demokrata i republikanaca dostigla je novi vrhunac.

Dok neki Maskove komentare vide kao pokušaj da skrene pažnju na nedoslednosti u tretmanu političkog nasilja prema različitim stranama, drugi ih kritikuju kao neprimerene i dodatno zapaljive u trenutku kada su političke strasti već uzburkane.

Mask nastavlja da bude ključna figura u modernom američkom političkom diskursu, koristeći svoju popularnost na društvenim mrežama kako bi isticao stavove koji su često kontradiktorni i provokativni.

Njegova reakcija na pokušaj atentata na Donalda Trampa, i posebno na poređenje sa Džoom Bajdenom, samo je poslednji u nizu primera kako se Mask pozicionira kao neko ko kritikuje establišment i ne libi se da iznese oštre ocene o ključnim političkim figurama.

Dok incident sa pokušajem atentata podiže zabrinutost za bezbednost političkih lidera, Maskova opaska otvara debatu o percepcijama političkog nasilja i tretmanu različitih strana na američkoj političkoj sceni.

(Alo/Webtribune.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading