ukrajina
Foto: Printscreen/Telegram

 

 Memorandum je potpisan tokom posete lidera kompanijama za nuklearnu energiju u Plzenu, industrijskom gradu koji se nalazi oko 90 kilometara zapadno od Praga, prenosi Jonhap. ''Nove nuklearne reaktore će zajedno graditi Južna Koreja i Češka. Južnokorejska vlada će u potpunosti podržati vernu primenu sporazuma o nuklearnoj energiji'', rekao je Jun.

Tokom ceremonije, potpisano je još 13 memoranduma o razumevanju, koji pokrivaju saradnju u celom ciklusu nuklearne energije, uključujući izgradnju, rad, održavanje, upravljanje nuklearnim gorivom i odlaganje otpada. Češke kompanije Doosan Skoda Power i JS Skoda potpisale su ugovore za isporuku turbina nuklearnih reaktora i lopatica turbina za korejsku firmu Korea Hydro & Nuclear Power. Dogovori će biti potvrđeni ako se u martu sledeće godine potpiše konačan ugovor. Jun je istakao dobre rezultate Južne Koreje u izgradnji nuklearnih reaktora "na vreme, u skladu sa budžetom", na osnovu stručnosti te zemlje u izgradnji i radu nuklearnih elektrana više od pet decenija.

On je takođe izrazio nadu za dalji napredak bilateralne saradnje i ekonomskih veza između Seula i Praga. ''Ovaj nuklearni sporazum će podići bilateralne odnose na sveobuhvatniju saradnju orijentisanu ka budućnosti“, rekao je Jun. Ovaj sporazum, čija je vrednost procenjena na 17,3 milijarde dolara, označiće drugi izvoz Južne Koreje vezan za nuklearne projekte, nakon programa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2009.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading