PUTIN DOBIJA NOVOG SAVEZNIKA U SRCU EVROPE! Ako se to dogodi, Unija bi bila u velikim problemima
Foto: AP/Petr David Josek (STF)


Potencijalni proruski blok u srcu Evrope mogao bi značajno ojačati u narednoj godini, sa ključnim liderima iz zemalja Centralne Evrope, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog slovačkog kolege Roberta Fica, koji bi mogli dobiti dodatnog saveznika u vidu bivšeg češkog premijera Andreja Babiša. Babiš, milijarder i politički pragmatičar, sve više naginje ka desnom političkom spektru, usklađujući svoju retoriku sa svojim kolegama u Mađarskoj i Slovačkoj, iako mu nedostaje isti ideološki temelj.

Iako se suočava sa kritikama i pokušajima diskreditacije od strane čeških zvaničnika, Babiš doživljava porast popularnosti među češkim biračima, što se vidi u nedavnim regionalnim izborima gde je njegova stranka postigla značajne pobede. Ovaj povratak u politički život predstavlja izazov za trenutnu vladajuću koaliciju i izaziva zabrinutost u Briselu.

Babiševa fleksibilna politička pozicija, koja se kreće od levog do populističkog, pa sada do krajnje desnice, izazvala je kontroverze. Njegovo usklađivanje sa "Patriotima" u Briselu, zajedno sa odlaskom nekoliko liberalnih članova iz njegove stranke, predstavlja značajan preokret u češkoj politici.

Međutim, Babiševa rastuća popularnost nije bez izazova, jer i dalje se suočava sa kritikama zbog raznih skandala i kontroverzi, uključujući optužbe za sukob interesa u vezi sa subvencijama EU za njegov poljoprivredni konglomerat. Bez obzira na to, Babiš je prihvatio oštru retoriku karakterističnu za lidera krajnje desnice, izazivajući politike EU i zagovarajući nacionalistički pristup.

Sa potencijalnim formiranjem proruskog bloka u Centralnoj Evropi, Evropska unija je zabrinuta zbog posledica. Ambivalentnost bloka prema nedavnom usponu krajnje desničarskih populističkih snaga širom kontinenta, uz rastući proruski sentiment, mogla bi komplikovati postizanje konsenzusa o ključnim pitanjima poput podrške Ukrajini, sankcija protiv Rusije i politika migracija.

Potencijalni zaokret u češkoj spoljnoj politici prema Rusiji, posebno u vezi sa Ukrajinom, izazvao je uzbunu unutar Evropske unije. Babiševa izjava da se nada da Ukrajina nikada ne postane članica EU i uzdržavanje njegovih poslanika iz stranke od ključnih glasova o Ukrajini izazvali su zabrinutost u vezi sa budućim pravcem češke spoljne politike.

Zvaničnici EU su zabrinuti zbog mogućnosti da će Češka slediti stopama Mađarske u blokiranju ključnih odluka spoljne politike na nivou EU, ukoliko Babiševa stranka preuzme vlast 2025. godine. Uspon proruskog bloka i njegov potencijalni uticaj na postizanje konsenzusa u EU postao je razlog za zabrinutost unutar Evropske unije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading