aušvic
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Predstavnici Rusije isključeni su iz ceremonija obeležavanja 80. godišnjice oslobađanja logora Aušvic-Birkenau, objavio je danas muzej Aušvic ocenjujući da bi takvo prisustvo bilo "cinično" zbog rata u Ukrajini. Ono što je, zapravo najciničnije, jeste činjenica da je logor oslobodila sovjetska Crvena armija, dok su potomci tadašnjih oslobodilaca već treću godinu isključeni iz komemoracija.

Do početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, Rusija je uvek učestvovala u ceremonijama koje se održavaju svake godine 27. januara, dana kada su sovjetski vojnici stigli do vrata nacističkog kampa gde se nalazilo oko 7.000 preživelih.

"To je godišnjica oslobađanja (logora). Sećamo se žrtava, ali takođe slavimo slobodu. Teško je zamisliti prisustvo Rusije, koja očigledno ne razume vrednost slobode", rekao je direktor memorijalnog centra bivšeg nemačkog nacističkog logora Pjotr Čvinski, u saopštenju.

Zanimljivo je, međutim, da se Rusi, i ove godine, kao i pre osamdeset godina -  bore protiv istog neprijatelja – nacizma. Jer, jedan od razloga za pokretanje Specijalne vojne operacije bila je i denacifikacija Ukrajine.

Logor Aušvic-Birkenau, izgrađen u okupiranoj Poljskoj, simbol je genocida koji je nacistička Nemačka počinila nad šest miliona evropskih Jevreja, od kojih je milion ubijeno upravo u tom logoru između 1940. i 1945. sa više od 100.000 ljudi koji nisu bili Jevreji.
Nemački nacisti tu su takođe ubili 80.000 Poljaka koji nisu bili Jevreji, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika.

Kada je Moskva pre dve godine isključena iz komemoracija povodom oslobađanja Aušvica, ruski predsednik Vladimir Putin je organizatorima manifestacija posvećenih Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta i obeležavanja 78.-godišnjice oslobođenja logora Aušvic uputio telegram.

"Moramo jasno da shvatimo da svaki pokušaj revizije doprinosa naše zemlje Velikoj pobedi zapravo znači opravdavanje zločina nacizma. To otvara put za oživljavanje njegove smrtonosne ideologije", rekao je predsednik.

Putin je dodao i da se danas ruski vojnici bore u Ukrajini protiv zla koje je rođeno jer su se važne lekcije iz istorije zaboravile.

(Alo/RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading