zatvorenik
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Njegovi advokati nisu osporili da je Alisa, koji boluje od šizofrenije, ubio 10 ljudi, uključujući policajca u gradu Bolderu, preneo je AP.

On se izjasnio da nije kriv zbog ludila, a odbrana je tvrdila da nije mogao da razlikuje dobro od lošeg u trenutku napada.

Alisa je počeo da puca odmah nakon što je izašao iz svog automobila na parkingu prodavnice King Supers u martu 2021. 

Ubio je većinu žrtava za nešto više od minuta i predao se nakon što mu je policajac pucao u nogu.

Tužioci su morali da dokažu da je Alisa bio pri zdravoj pameti.

Tvrdili su da nije pucao nasumično i da je pokazao sposobnost da donosi odluke proganjajući ljude koji su bežali i pokušavali da se sakriju od njega.

Dva puta je prošao pored 91-godišnjeg muškarca koji je kupovao ne primećujući pucnjavu.

Došao je naoružan mecima koji probijaju čelik i ilegalnim okvirima u koje može da stane 30 metaka municije, što je, prema tužiocima, pokazalo da je preduzeo namerne korake da napad učini što smrtonosnijim.

Nekoliko članova njegove porodice, koji su emigrirali u SAD iz Sirije, svedočilo je da se on povukao i manje govorio nekoliko godina pre pucnjave.
Kasnije je počeo da se ponaša paranoično i pokazivao znake da čuje glasove, rekli su, a stanje mu se pogoršalo nakon što je dobio kovid-19 krajem 2020. godine.

Nakon napada mu je dijagnostikovana šizofrenija, a stručnjaci su naveli da je ponašanje koje su opisali rođaci u skladu sa početkom bolesti.

Zakon Kolorada definiše ludilo kao mentalnu bolest koja je toliko teška da je nemoguće da osoba razlikuje dobro od pogrešnog.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading