Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

NATO planira da koordinira transport većeg broja ranjenih vojnika sa linije fronta u slučaju rata sa Rusijom, potencijalno preko vozova-bolnica zbog toga što vazdušna evakuacija možda neće biti moguća, izjavio je šef logističke komande Alijanse general-potpukovnik Aleksander Zolfrank.

Zolfrank je rekao u intervjuu za Rojters da će se planirana evakuacija razlikovati od iskustva savezničkih snaga u Avganistanu i Iraku.

Nemački general je istakao da bi u eventualnom sukobu NATO-a sa Rusijom zapadne vojske verovatno bile suočene sa mnogo većom ratnom zonom, većim brojem ranjenih vojnika i mogućim privremenim nedostatkom vazdušne nadmoći u blizini linije fronta.

rat

Foto: Shutterstock/Alo Ilustracija

 

„Izazov će biti da se brzo obezbedi visokokvalitetna nega za, u najgorem slučaju, veliki broj ranjenika“, naveo je Zolfrank, bez preciziranja koliko NATO očekuje da će biti ranjenih vojnika u mogućem sukobu sa Rusijom.

Planiranje medicinske evakuacije je deo šireg velikog napora NATO-a podstaknutog ruskim napadom na Ukrajinu koji je počeo u februaru 2022. godine da poveća svoju sposobnost odvraćanja i odbrane od eventualnog ruskog napada.

Zolfrank vodi Zajedničku komandu za omogućavanje podrške NATO-a (JSEC) koja je zadužena za koordinaciju brzog kretanja trupa i tenkova širom Evrope, kao i za logističke pripreme, kao što su skladištenja municije na istočnom krilu Alijanse.

Zolfrank je rekao da je JSEC nedavno organizovao vežbu koordinacije transporta ranjenika.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading