mapa
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Prema njihovim proračunima, Indija će do 2030. godine biti lider u rastu BDP-a. Ovo će obezbediti nekoliko faktora, pišu RIA Novosti.

Globalna bankarska grupacija Goldman Saks je 2023. godine prognozirala da će Delhi prestići SAD, Japan i EU do 2075. godine, zauzevši drugo mesto posle Kine.

Novija prognoza analitičke kompanije S&P Global: to će se dogoditi mnogo ranije. Do 2030-2031, Indija će dostići treće mesto sa ekonomskim rastom od 6,7% godišnje.

Nominalni BDP sada iznosi 3,6 biliona dolara. Za sedam godina očekuje se više od sedam biliona i učešće u globalnoj ekonomiji od 4,5% (trenutno 3,6%), prenosi S&P.

Stručnjaci primećuju najbolji učinak Indije u „svetu posle pandemije“.

Ranije je S&P povećao dugoročni kreditni rejting Delhija sa stabilnog na pozitivan. "Održivi ekonomski rast ima pozitivan uticaj na kreditnu sposobnost. Verujemo da se to neće promeniti u naredne dve do tri godine", objasnili su iz kompanije.

Uz doslednu i opreznu fiskalnu i monetarnu politiku, nije isključeno dalje povećanje rejtinga.

Indija treba da poveća ekonomsku produktivnost, privuče investitore i razvije logistiku, dodao je S&P.

Prilično jeftina i obrazovana radna snaga će pomoći u rešavanju ovih problema, kaže Mihail Hačaturjan, vanredni profesor Katedre za strateški i inovativni razvoj.

- Fokus je na sferi visokotehnoloških usluga na globalnom tržištu - pojašnjava on.

Sporenja Pekinga sa Vašingtonom i Briselom takođe igraju na ruku Nju Delhiju. Američke i evropske korporacije koje planiraju da presele proizvodnju iz Kine prvenstveno će se okrenuti Indiji kao alternativi. „Ovo je drugi najvažniji faktor“, nastavlja Hačaturjan.

Oblasti koje najviše obećavaju za investitore, prema S&P-u, su elektronika, farmaceutski proizvodi, solarna energija i proizvodnja naprednih ugljeničnih kompozitnih baterija. U industriji - proizvodnja čelika i cementa, piše RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading