baltičko more
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ruski brod sa 20.000 tona eksplozivnog tereta primećen je danas kod obale Kenta. Teretni brod pod zastavom Malte, poznat kao "Rubi", dobio je zlokobni nadimak "plutajuća bomba", natovaren je teretom u Rusiji krajem avgusta, pre nego što se uputio ka obali Velike Britanije.

Brod je pristao u Tromzu, Norveška, gde su stanovnici postali uznemireni zbog ogromne količine eksploziva na brodu. Rubi prevozi amonijum-nitrat - oko sedam puta više od 2.750 tona koje su devastirale luku Bejrut 2020. godine. Amonijum-nitrat je eksplodirao kada je došlo do požara u skladištu gde je bio smešten.

Ova hemikalija je veoma opasna. Osim što se široko koristi u poljoprivredi, hemikalija se takođe često koristi u rudarstvu i građevinarstvu. Brod se trenutno nalazi kod obale Kenta u Velikoj Britaniji. U nekim slučajevima, amonijum-nitrat je korišćen za pravljenje eksploziva i bombi u više terorističkih napada tokom poslednjih decenija, jer je jeftin i lako dostupan.

Korišćen je u bombaškim napadima IRA-e na Baltičku berzu i Bišopsgejt u Londonu 1992. i 1993. godine... Amonijum-nitrat deluje kao oksidaciono sredstvo, što znači da privlači kiseonik ka požaru i može ga učiniti mnogo intenzivnijim, piše Metro. Međutim, veoma ga je teško zapaliti, jer se to obično dešava samo na veoma visokim temperaturama.

Ako se zapali, jedinjenje oslobađa gasove kao što su azotni oksidi i vodena para, što može dovesti do nasilne eksplozije kako se ti gasovi nakupljaju i zatim naglo oslobađaju. Iako se hemikalije oslobođene u vazduh mogu brzo raspršiti, one mogu izazvati probleme na druge načine - na primer, ako pada kiša, hemikalije mogu uzrokovati da kiša postane kisela.

Amonijum-nitrat je izazvao slične eksplozije i u prošlosti - uključujući katastrofu u Teksas Sitiju 1947. godine, kada je gotovo 500 ljudi stradalo u eksploziji izazvanoj sa više od 2.000 tona ove hemikalije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading