PREOKRET U RATU! Pokrenuta ofanziva
Foto: Alo/shutterstock

 

 Paravojna grupa je zauzela veći deo grada na početku sukoba, dok vojska kontroliše Omdurman, odmah preko reke Nil. Grupe žena iz oblasti pod kontrolom RSF-a hodaju četiri sata do pijace na periferiji Omdurmana, gde je hrana jeftinija.

Objašnjavaju da njihovi muževi više ne izlaze iz kuće, jer ih pripadnici RSF tuku, uzimaju im novac ili kidnapuju i traže isplatu pre puštanja na slobodu. Reporter Bi-Bi-Sija upitao ih je da li su bezbednije od muškaraca. 

- Podnosimo ovaj bol jer želimo da nahranimo svoju decu. Gladni smo, treba nam hrana. Gde je ostatak sveta, zašto nam ne pomažu? Ovde ima toliko žena koje su zlostavljane, ali o tome ne govore. Neke devojke su prisiljene od strane RSF-a da noću leže na ulici. Ako se kasno vrate sa ove pijace, zadržavaju ih pet-šest dana - prenosi njihove reči Bi-Bi-Si.

Počeli su da plaču, opisujući kako su bili izloženi pljački i brutalnosti, zbog čega je, prema podacima UN, više od 10,5 miliona ljudi nateralo da napusti svoje domove. Seksualno nasilje postalo je glavna karakteristika sukoba, koji je počeo kao borba za vlast između vojske i RSF-a.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava, Volker Turk, rekao je da se silovanje koristi kao "ratno oružje". Oni su dokumentovali nekoliko slučajeva pripadnika vojske, ali su takođe otkrili da su RSF i njihove savezničke policije počinile seksualno nasilje velikih razmera.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading