OVO JE PUTINOVO POSLEDNJE UPOZORENJE Kremlj NE blefira, posle ovoga više ništa neće biti isto!
Foto: Alo ilustracija

Odluka Vladimira Putina da ažurira nuklearnu doktrinu Moskve nije reakcija na trenutne događaje. Za razliku od, na primer, pretnje da se napadne dublje unutar Rusije raketama dugog dometa.

Promene je pre nekoliko meseci označio ruski predsednik, a iz jučerašnjeg govora saznajemo da se Komisija za strateško odvraćanje sastaje dva puta godišnje, što znači da se sam dokument stalno iznova čita i promišlja.

Zasluge jačanja nuklearnog odvraćanja postale su jasne pre više od dve godine, kada su SAD izjavile da je njihov cilj – u ukrajinskom sukobu – da nanesu strateški poraz Rusiji, ocenio je Trenin u autorskom tekstu za Rusku Gazetu.

Zapad je tada počeo svoju igru eskalacije. Stara nuklearna doktrina Moskve bila je usmerena na druge ratove i scenarije i pokazala se neefikasnom u odvraćanju neprijatelja u novim okolnostima.

Sada ćemo videti reakciju na Zapadu, gde nažalost ima mnogo ljudi na visokim pozicijama koji su se uverili da Putin „blefira“, da se Rusija „plaši da odgovori“ i da je stoga moguće nekažnjeno ponašati prema to. Ispravka doktrine je stoga u suštini signal trezvenim umovima koji ostaju u hodnicima moći u Vašingtonu: ovo je poslednje upozorenje.

bela kuća

EPA-EFE/Al Drago / POOL

 

Istovremeno, postoji velika zabrinutost u nama prijateljskim zemljama – i drugim prosto neutralnim – zbog mogućnosti nuklearnog rata. Kina možda već razmišlja o tome. Peking – zajedno sa Indijom, Brazilom, Južnom Afrikom i drugima – želi skori i bezuslovni kraj neprijateljstava. Moramo da ih uverimo da je jačanje našeg sredstva odvraćanja jedini način da sprečimo opšti nuklearni rat do kojeg luda i nepromišljena strategija Vašingtona vodi svet, piše Trenin.

Istovremeno, SAD dugo pokušavaju da odvoje sukob u Ukrajini od razgovora o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja. To bi joj omogućilo da istovremeno vodi rat protiv Rusije i dobija garancije sopstvene bezbednosti od Moskve.

Razumljivo, ovaj pristup nije bio uspešan. SAD su to shvatile, ali žele da se predstave međunarodnoj zajednici kao promoter globalne bezbednosti – dok Rusiju predstavljaju kao piromanu. To je jednostavan trik, ali njegovo razotkrivanje u većini zemalja sveta – želeo bih da istaknem ove reči – zahteva našu pažnju i zajednički napor.

Dijalog poverenja sa našim partnerima mora da se nastavi i produbi. Ako je reč o sledećim koracima Moskve, oni su manje predvidljivi od ranije najavljene korekcije nuklearne doktrine.

Oni će, između ostalog, zavisiti i od reakcije neprijatelja na jučerašnje izjave predsednika. Ali jasno je da ćemo sa usmenih upozorenja i demonstracija morati da pređemo na praktične mere. Niko neće javno da kaže kakvu će to akciju podrazumevati, kada i gde bi to moglo da se desi, zaključuje Trenin.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading