Saobraćajna nesreća
Foto: Privatna arhiva/Privatna arhiva

Nažalost, saobraćajne nesreće su tužna realnost svakodnevnog života. Iako se situacija na evropskim putevima poboljšala u proteklim godinama, i dalje postoje mesta u kojima treba da budete veoma oprezni za volanom.

Švajcarski sajt Vignette Switzerland analizirao je podatke iz Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja (ETSC) i objavio rang listu 10 evropskih zemalja koje su imale najveću stopu smrtnih slučajeva na putevima 2023. godine.

Prvih 10 zemalja sa najvećom stopom smrtnosti na putevima

Podaci su prikazani u broju umrlih na milion stanovnika i upoređuju se sa prosekom Evropske unije od 45,5 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Bugarska se nalazi na vrhu liste, koja sa 81,6 umrlih na milion stanovnika značajno premašuje evropski prosek za 79%.

Drugo mesto zauzima Rumunija, gde stopa smrtnosti dostiže 81,1 na milion stanovnika, što je za 78% više od proseka EU.

Srbija na trećem mestu

Srbija se nalazi na trećem mestu, sa stopom smrtonosti od 75,7 na milion stanovnika, što je 66 posto više od proseka EU.

Letonija, sa 75,4 i Hrvatska sa 71,2 smrti na milion stanovnika nalaze se na četvrtom, odnosno petom mestu.

Portugal se nalazi se šestom mestu sa 60,2 smrti na milion stanovnika, a prati je Grčka sa 59,6 smrti.

Litvanija se nalazi na osmom mestu sa 56 smrti na milion stanovnika, a prati je Italija sa 52,4 smrti. Poljska je na 10. mestu sa 51,5 smrti na milion stanovnika.

Relativno visoko na tabeli opasnih zemalja za vožnju zauzele su i Češka i Slovačka, iako nisu ušle u prvih 10. Slovačka je zauzela 12. mesto na tabeli sa stopom od 54 umrlih na milion stanovnika, Češka je završila na 14. mestu sa 50 umrlih na milion stanovnika. Austrija je zauzela 15. mesto odmah iza Češke sa sličnim brojkama, dok je Nemačka rangirana na 24. mestu sa stopom smrtnosti nižom od proseka EU.

Norveška - najbezbednija zemlja

Najbezbednija zemlja ostaje Norveška, koja se nalazi na suprotnom kraju liste sa samo 20 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, što je čini najbezbednijom zemljom za vožnju u Evropi.

Iako većina evropskih zemalja pokušava da poboljša bezbednost na putevima, nijedna od njih još nije uspela da ispuni cilj smanjenja broja poginulih na putevima za 50 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Najbliža ovom cilju bila je Poljska sa smanjenjem od 44 odsto, dok su neke zemlje čak zabeležile i povećanje u odnosu na 2013. godinu.

Dakle, iako se situacija na putevima nekih zemalja postepeno popravlja, mnoge zemlje se i dalje suočavaju sa visokom stopom smrtnih slučajeva u saobraćaju.

Ovi podaci su važan podsetnik da je i na odmoru u popularnim turističkim destinacijama potrebno biti posebno oprezan za volanom. Bezbednost na putevima ostaje aktuelni izazov koji treba da se reši ne samo na nivou pojedinačnih država, već i na međunarodnom nivou.

Telegraf

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading