BOMBA U BEČU Desnica počistila konkurenciju na izborima
Foto: Alo/Foto: Alo!

Biračka mesta u Austriji, gde su održani parlamentarni izbori, zatvorena su ju;e u 17 časova.

Prema konačnim rezultatima, krajnje desna Slobodarska partija (FPO) je prva po broju osvojenih glasova sa 28,8 odsto, U odnosu na poslednje izbore za nacionalni parlament pre pet godina, ta stranka je osvojila 13 odsto više glasova.

Narodna partija (OVP) je na drugom mestu sa 26,3 odsto po broju osvojenih glasova, što je pad od 11 odsto u odnosu na poslednje izbore.

Socijaldemokrate su treće sa 21,1 odsto, što je sličan rezultat kao i pre pet godina, sa malim gubitkom od 0,3 odsto.

To je, ipak, njihov najlošiji rezultat na izborima od osnivanja stranke.

Stranka Liberala NEOS je na 9,1 odsto glasova, što je blagi porast u odnosu na poslednje izbore. 

Zeleni su izgubili više od pet odsto glasova, odnosno osvojili su 8,3 odsto.

Izlaznost je bila 78 odsto, više sa dva odsto u odnosu na pre tri godine, ali to nije spasilo male stranke, od kojih nijedna nije prešla cenzus od četiri odsto.

Moguće koalicije

Politički analitičari u Austriji već postavljaju pitanje nemogućnosti formiranja stabilne vlade.

Izgledi za stabilnu koaliciju nisu sjajni – jedina čista većina bi bila vlada sastavljena od poslanika Slobodarske partije i Narodne stranke.

Lider austrijske Narodne stranke aktuelni kancelar Karl Nehamer, međutim, isključio je saradnju sa Herbertom Kiklom, liderom Slobodarske partije.

"Već sam jasno rekao, ne možete da razumno i odgovorno vladate državom sa Herbertom Kiklom, čovekom koji veruje u teorije zavere, optužuje Svetsku zdravstvenu organizaciju da hoće da zavlada svetom, a sastanke u Davosu vidi kao pripremne dogovore za preuzimanje dominacije u svetu. I ostajem pri tome", rekao je Nehamer.

Herbert Kikl, lider Slobodarske partije, sa druge strane, navodi da će prvo sačekati konačne rezultate.

"Sad moramo da sačekamo konačne rezultate i videćemo šta se dešava. Onda ćemo sačekati dan-dva, možda će i predsednik Belen imati šta da kaže. Posle toga, videćemo", kaže Kikl.

Ostale varijante uključuju koaliciju tri stranke, što bi značilo svi protiv Kikla, odnosno koalicija gubitnika protiv pobednika.

Matematički gledano, dobitnici izbora su Slobodarska partija (13 odsto više glasova u odnosu na prethodne izbore) i NEOS (jedan odsto više), dok su ostali su izgubili glasove i poslanička mesta.

Austrijski parlament ima 183 mesta, a za većinu su potrebna 92 poslanika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading